Proti vládě, proti morálnímu bahnu

02.05.2012 13:12

 

Dva tisíce účastníků prvomájového shromáždění KSČM na pražském Výstavišti jednoznačně odmítly vládní reformy a volaly po demisi vlády a vyhlášení předčasných voleb.

»Chtějí, aby dluhy, které zavinily banky a nadnárodní korporace, zaplatili lidé, kteří žijí z vlastní práce. To my, komunisté, považujeme za nespravedlivé, nesprávné a odmítáme to,« řekl hlavní řečník na pražském 1. máji, místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič.

* * *

Grospič, který je zároveň předsedou Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska, odsoudil Nečasovu vládu především za aroganci, s jakou jedná s odbory, ale i většinou dalších občanů.

»Od svého nástupu začala Nečasova vláda bezostyšně ordinovat scénář neoliberálních reforem. Lidé rychle pochopili, že byli v předvolební kampani podvedeni, že údajné středové subjekty prosazují brutálně pravicovou politiku. Vláda začala arogantně přehlížet odbory, tripartitu i drtivou většinu občanů ČR.

Stále více bojovala jen za své přežití a zajímalo ji jen, jak vyždímat peníze z kapes lidí a dát je 180 tisícům nejbohatších a zahraničním bankám. Není divu, že tím vyvolala největší projev nespokojenosti od listopadu 1989,« popsal stručně historii současné vlády Grospič, který se za mohutného souhlasu přítomných přihlásil i ke třem základním požadavkům stotisícové odborářské demonstrace z 21. dubna: okamžité zastavení asociálních reforem, demise vlády a urychlené vypsání nových voleb.

* * *

Grospič k tomu za KSČM přidal ještě další požadavky – vyšší zdanění velkokapitálu a bank a vykydání morálního bahna, do kterého politickou scénu pravicová koalice zmítaná korupčními skandály zatáhla.

Pokud Nečasova vláda požadavky nesplní, což je prakticky jisté, považuje Grospič za nutné zesílit odpor.

»Zbude nám jediná možnost, tak jako oněm dělníkům v Chicagu roku 1886, jejichž památku si Svátkem práce připomínáme – vyjít do ulic,« zdůraznil Grospič a dodal, že KSČM jednoznačně podpoří i generální stávku, pokud se k ní odbory odhodlají. Rozhodujícím úderem současné vládě se může dle Grospiče stát i výsledek krajských a senátních voleb, které se budou konat na podzim.

Tato země nepatří Mazánkům!

Shromáždění na Křižíkově fontáně pozdravila i reprezentantka Českomoravské konfederace odborových svazů, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

»Mohlo by se zdát, že aspoň základní požadavek dělníků z roku 1886, požadavek na osmihodinovou pracovní dobu, je vybojován. Opak je pravdou. Historie se bohužel opakuje. V novém Zákoníku práce máme dnes napsáno, že zaměstnavatel si může se zaměstnancem dohodnout 160 hodin přesčasů. Nečasova vláda navíc připravuje zákon o stávce, který omezí i základní práva odborů,« varovala Žitníková, podle níž se musí každý slušný člověk dnes pravicové vládě postavit.

»Tato krásná země nepatří Mazánkům ani přeběhlíkům. Patří nám. Nebuďme, prosím, lhostejní,« apelovala Žitníková, která též upozornila, že sociální služby jsou v ČR na pokraji propasti a v důsledku zákona o časové a místní dostupnosti zdravotní péče hrozí zánik řady nemocnic.

* * *

Za pořádající Pražskou radu KSČM vystoupila její předsedkyně Marta Semelová»Tato vláda je ukázkou arogance a neschopnosti. Již není možné dále přihlížet rozkrádání země a ponižování člověka,« uvedla poslankyně KSČM, která celý mítink moderovala spolu se Zdeňkem Jarkovským, a dodala, že ať si pan Nečas a paní Peake zajistili v parlamentu důvěru jakkoli, důvěru občanů již dávno nemají.

Na hlavním pódiu se představili i kandidáti KSČM ve volbách do Senátu. Jiří Dolejš, který kandiduje na Praze 8, odsoudil vládní rétoriku o tzv. konkurenceschopnosti. »Nenechejte se tím slovíčkem konkurenceschopnost obalamutit. I kdybyste dřeli za misku rýže, oni budou stále tvrdit, že nejsme dostatečně konkurenceschopní a že je třeba zaměstnanecká práva omezit,« vysvětlil Dolejš.

Pavel Ambrož, který se pokusí dobýt senátorský post na Praze 2, varoval především před důchodovou reformou. »Chtějí vytunelovat hlavní důchodový pilíř, ten průběžný, a dát tyto peníze soukromému kapitálu. To je velká chyba. Průběžný důchodový systém totiž bez potíží funguje,« popíral obvyklá vládní klišé Ambrož.

* * *

Senátní kandidát KSČM na Praze 4, Karel Skoupil, upozornil především na destrukci systému pečovatelské služby, která může mnoho Pražanů tvrdě postihnout, neboť Praha rychle stárne.

Petr Šimůnek, který jde do boje na Praze 12, řekl, že komunisté to budou mít v pražských obvodech samozřejmě těžké, ale nevzdají se, byť budou mít na předvolební kampaň nepoměrně menší prostředky než konkurenti. Mohou si však vypomoci kreativitou - on sám například zorganizoval tým malé kopané.

Tisíce prvomájových demonstrantů pozdravili i zástupci Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS), předsedkyně Levicových klubů žen Suzana Exnerová, pražský zastupitel v klubu KSČMLubomír Ledl i redaktor Haló novin Karel Růžička, který všechny pozval na protivládní demonstraci seniorů 30. května.

 

Svátek 1. máje se např.konal na Chomutovku, kde vystoupili zleva Václav Homolka, Vladimír Remek, Vojtěch Filip a Jaroslav Komínek. FOTO - OV KSČM Chomutov

Mluvčí SPaS Milan Neubert vysvětlil hlavní důvod vzniku této iniciativy: »Některé věci už nešlo dál trpět. Musíme hledat propojení na levici, hledat minimální levicový program, na němž se můžeme všichni shodnout,« uvedl Neubert, podle něhož právě SPaS ukázal, že řeči o nulovém koaličním potenciálu radikální levice u nás jsou jen »pohádkou starého zbrojnoše«.

 

Prvomájové shromáždění, které letos zalilo slunce více než štědře, pozdravil i velvyslanec Kuby Fermín Gabriel Quiñones Sánchez, velvyslanec Venezuely Víctor Julián Hernández León i velvyslanec KLDR Ri Kwang-il.

(ste)

 

Převzato z Haló novin

 

Převzato z Haló novi

 

Diskusní téma: Proti vládě, proti morálnímu bahnu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek