Řekni bábě, dědku, je to vláda zmetků!

31.05.2012 18:07

V Praze, Lounech a Chomutově včera nešťastní a naštvaní čeští senioři poprvé vyrazili do ulic. Spolu s nimi i zdravotně postižení. Protestovali proti snaze vlády snížit růst penzí.

 

Podle šéfa jedné z pořádajících organizací Rady seniorů ČR (RS) Zdeňka Pernese českým důchodcům od roku 1989 poklesla životní úroveň o pětinu. Mají dokonce o třetinu horší penze, než je evropský průměr. I proto vyrazili do ulic.
 
Na Palachově náměstí, kde se konala pražská demonstrace »Za přežití seniorů«, se sešlo kolem dvou tisíc lidí. K vidění bylo mnoho protivládních transparentů, například »S vládou, co je nelida, do cely, jako Davida«, »My jsme slavně zacinkali, oni nám to vycinkali«, »Důchodcův půst, HDP růst?« či »Řekni bábě, dědku, je to vláda zmetků«.
 
* * *
 
Demonstrace začala upravenou scénkou »Maminko, nezapomněla jsi umřít?« z cimrmanovské hry Vizionář, v níž si pro seniorku přišla smrtka s kosou, pak si to ale rozmyslela a vydala se ke Strakově akademii…
 
»Tato vláda donutila české penzisty vyjít do ulic. Vymyslela totiž na nás všechny světový experiment, který nesmíme dopustit – neomezený věk odchodu do důchodu,« pronesl Pernes.
 
»Reálná kupní síla je proti průměrným mzdám o polovinu horší. Průměrný český důchod je 400 eur, v Řecku je to 1600 eur. RS využije všech možností, aby chystaným plánům vlády na zpomalení valorizace penzí zabránila. Řada z vás si dnešní účastí ohrožuje zdraví. Děkuji, že riskujete. Penzisté v ulicích nejsou žádnou senzací, je to tragédie,« ukončil svůj projev Pernes.
 
Mocní se ulice vždy báli
 
Vystoupili i další řečníci - za druhého spoluorganizátora akce, Národní radu zdravotně postižených, promluvil Václav Krása. Podle něj je snížení valorizace nepřijatelné. »Samy o sobě jsou invalidní důchody nižší než starobní. Problém je to už proto, že je pobírají mladší lidé, kteří si nemohli za život našetřit. Penze by jim přitom měly umožnit žít normálně,« řekl Krása.
 
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil zmínil především výrok poslankyně TOP 09 Gabriely Peckové, že se důchodci horší situaci přizpůsobí, podobně jako za války. »Divím se tedy, že jste sem vůbec přišli. Prý se přece přizpůsobíte. To byl výrok roku. Je ostudou, že musíme na ulicích projevovat odpor, ale nesmíme ustat. Mocní se vždy ulice báli,« uvedl Zavadil.
 
Spojuje nás zranitelnost
 
To, že problém seniorů vnímají i jiné generace, potvrdil také další mluvčí, Lukáš Matoška ze studentského hnutí Za svobodné vysoké školy. Ten zdůraznil, že tak, jako se ve válkách mocní musí snažit postavit proti sobě národy, v krizi jsou pokusy postavit proti sobě různé sociální i věkové vrstvy.
 
Černí proti bílým, chudí proti bohatým, zdraví proti nemocným a studenti a mladí lidé proti těm starým.
 
»Jsou ale zájmy studentů a seniorů odlišné? Asi to je záměr, postavit nás proti sobě. Stačí vzpomenout jeden nechutný videoklip před dvěma roky. Studenty, kteří musí již nyní pracovat, aby vůbec mohli studovat, spojuje se seniory ale stejná zranitelnost. Proto by měla fungovat mezigenerační solidarita. Ta je ale dlouhodobě rozkládána,« řekl za velké podpory účastníků Matoška.
 
* * *
 
Přímo na demonstraci přišli požadavky důchodců podpořit někteří další odboroví předáci ČMKOS (Josef Středula nebo František Dobšík), ale i Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska (Stanislav Grospič). S transparentem přišli mluvčí SPaS Jan Kavan a Milan Neubert, za Sdružení nájemníků pak Milan Taraba. Přišla také poslankyně Marta Semelová a další zástupci pražských komunistů, kteří rozdávali letáčky s návrhy KSČM.
 
České seniory podpořili i jejich slovenští kolegové, kteří jim na demonstraci zaslali zdravici. »Nedejte se, i my jsme si to museli vydobýt,« vzkázali jim.
 
Opevněná vláda
 
Na konci shromáždění přečetl předseda Svazu důchodců ČR Oldřich Pospíšil petici s požadavky RS a následoval pochod přes Mánesův most k sídlu vlády, která v té chvíli končila své zasedání. Zde byla po dlouhém čekání petice s podpisovými archy, na kterých jsou desetitisíce jmen, předána zástupci Úřadu vlády.
 
Při čekání na tramvajových kolejích před budovou (chodník byl uzavřen) zaznělo mnoho rozhořčených hesel, jako třeba »Už jsme tady«, »Demisi, demisi« nebo »Už je na čase vystřídat Nečase«. Po předání požadavků účastníci slíbili »Přijdeme zas!« a »Bude nás víc!«.
 
Na silnici a tramvajových kolejích na nábřeží Edvarda Beneše mezi Strakovou akademií a Čechovým mostem se demonstrující mohli cítit celkem bezpečně, protože zde byla doprava uzavřena. Mnozí se nad opevněním sídla vlády pozastavili - »To se bojí i starých a zdravotně postižených?«. Premiér Petr Nečas za demonstranty nepřišel. Přes média vzkázal, že zachování plné valorizace je podle něj mimo ekonomickou a rozpočtovou realitu.(zku)
Převzato z Haló novin

Diskusní téma: Řekni bábě, dědku, je to vláda zmetků!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek