Řešení situace v zemi? Mimořádné volby

15.06.2011 12:30

 

Pokud vláda setrvá na svém, lidé využijí práva na odpor, např. práva na generální stávku.

Kroky vlády zhoršují ekonomickou situaci, zmenšují koupěschopnou poptávku obyvatelstva, snižují exportní schopnost našich výrobců. Zkrátka jsou protismyslné a vedou jen k další devastaci české ekonomiky.

Rozhovor Haló novin s předsedou ÚV KSČM Vojtěchem Filipem

Zítra nás čeká stávka nebývalých rozměrů…

Jak velká je arogance vládní koalice, stejně tak velkou reakci lidí vyvolává. I ti, kteří byli dříve umírnění, nebo se drželi hesla, že se do toho nemají plést, poté, co ministr financí Miroslav Kalousek podal návrh na nelegálnost stávky Městskému soudu v Praze, pochopili, že se tu spojila soudní a výkonná moc, a pokud je ve sněmovně koaliční většina, budou muset vzít řadu rozhodnutí do svých rukou a využít práva na odpor.

Překvapilo vás, že soud byl zapojen víceméně do politického sporu a jednal velmi rychle?

Je to v ČR nebývalé a ukazuje to právě na propojení výkonné a soudní moci, což objasňuje to, že některé korupční kauzy nejsou dodnes vyřešeny. A to lidem velmi vadí. Občané už dospěli k názoru, že se budou muset pokusit o změnu poměrů svým vlastním politickým vystoupením. Tím prvním je čtvrteční stávka. Stávka má vždy politický charakter, protože legitimním způsobem obhajuje stanovisko určité skupiny lidí, která se cítí ohrožena ve svých právech.

Tato stávka je tedy politická? O tom se pořád diskutuje.

Není možné ji nazvat nepolitickou. I mzdový požadavek je požadavkem politickým.

Je tu Ústava, Listina základních práv a svobod, uznávající právo na stávku. Na druhé straně v ČR neexistuje zákon o stávce. Podle čeho se řídíme?

Odpověď je jednoduchá. Jestliže existuje regulace pouze stávky při kolektivním vyjednávání, vše ostatní je upraveno Ústavou v nejobecnější rovině. Stávka v českém právním řádu není nijak regulovaná, jde-li o požadavky občanů, kteří chrání svá práva.

Václav Klaus by stávkujícím řekl »na shledanou«, Petr Nečas vzkázal, že od reforem neustoupí. Ani odboráři neustoupí. Symbolicky se zapojí někteří zaměstnanci České pošty, učitelé, nemocnice ruší plánované operace… Copak pravice tak zřetelný hlasitý názor občanů neslyší?

Vláda ČR je zahleděna sama do sebe, do svých kauz a nevnímá názory obyvatelstva. Arogantní postoj premiéra Nečase musel vyvolat větší odpor a větší sílu těch, kdo se cítí ohroženi. Překvapilo mě, že prezident Klaus se postavil na stranu vlády. Nemyslím si, že by měl málo informací od občanů. Jeho vystoupení bude podle mě znamenat razantní snížení jeho popularity mezi občany. Dokonce si myslím, že ztratí i tu část příznivců, kteří ho považovali za realistu.

Policie už se nechala slyšet, že při stávce nezasáhne, důvodem k zásahu však prý mohou být pochody, blokády, shromáždění. Cítím tu jemný rozdíl, který by mohl být různě vysvětlován.

Beru to tak, že odbory a všichni, kteří budou stávkovat, prohlašují, že stávka bude proti papalášům, tzn. proti současné moci. Blokovány tedy budou úřady, nikdo se nechystá blokovat průjezdu sanitek, záchranné službě, hasičským vozům. Blokáda úřadů tím, že bude demonstrace před ministerstvy zdravotnictví, práce a sociálních věcí, financí atd., je podle mě zcela legitimní prostředek. Nemůže ohrozit veřejný pořádek tak, aby policie měla důvod zasahovat. Rozumím zde vyjádření ministra vnitra Jana Kubiceho, který řekl, že proti demonstrantům nezasáhne.

Policejní prezident Petr Lessy a šéf dopravní policie Leoš Tržil jsou tento týden na dovolené. Není to zvláštní?

Je jejich odpovědnost, jestli svoji dovolenou čerpají právě teď nebo jindy. Nejsem jejich nadřízený, ani nejsem ve sněmovním výboru, který by měl na starosti policejní práci. Pan Lessy asi spoléhá jako bývalý šéf pořádkové policie na to, že policie bude fungovat i bez něj.

Překvapuje vás, že se mluví o protipapalášské stávce? Lidé mezi ně zřejmě přiřazují i poslance a senátory.

Mě to nepřekvapilo, protože jsem byl 21. května na demonstraci, a tam se označení papaláši používalo. Potěšilo mě, že většina lidí rozlišuje mezi vládou a parlamentem. Uvědomují si roli opozice v parlamentu a s tím, co činí Nečasova vláda, nás nespojují. Na druhé straně vím, že někteří lidé k tomuto poznání ještě nedošli.

Řada lidí se zítra nedostane do práce, nedopraví své děti do školek a do škol. Existuje nějaká právní ochrana těchto lidí, aby si nemuseli brát dovolenou, nebo nedostali v práci »áčko«?

Je to možné řešit tím, že je to překážka na straně zaměstnavatele nebo i překážka na straně zaměstnance. To, že by zaměstnanec mohl dostat »áčko«, vylučuji.

Existuje v ČR možnost pojistit se proti stávce?

Nejsem znalcem všech produktů českých privátních pojišťoven. Vím, že v zahraničí je takové pojištění možné. Jestli se v ČR nějaký podnik proti stávce pojistil, nevím, ale můžeme to zjistit.

Už jsem slyšela názor, že pokud čtvrteční stávka u vlády nezabere, bylo by možné vyvolat časově neomezenou generální stávku proti chystaným reformám. Je to možné?

To je samozřejmě možné. Pokud vláda setrvá na svých nesmyslných krocích, které deformují další systémy společenského života, lidé využijí práva na odpor, například práva na generální stávku. Řada rozumně uvažujících jednotlivé kroky vlády hodnotí podle jejich efektu. Ten je opačný, než vláda předkládá. Zhoršuje ekonomickou situaci, zmenšuje koupěschopnou poptávku obyvatelstva, snižuje exportní schopnost našich výrobců. Zkrátka kroky vlády jsou protismyslné a vedou jen k další devastaci české ekonomiky.

Zítřejší stávka by měla vyústit do nějakého výsledku, který od ní odboráři a všichni ti, kteří se jí účastní, či s ní sympatizují, očekávají. Co by mělo být adekvátní odezvou?

Předpokládám, že vláda ve své nabubřelosti nebude chtít komunikovat s opozicí a s odbory. V tom případě vidím jediné řešení zoufalé situace v České republice. A tím jsou pouze mimořádné volby, které by reflektovaly fakt, že i 75 procent voličů, kteří volili vládní strany, říká, že by jim už svůj hlas příště nedali.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Řešení situace v zemi? Mimořádné volby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek