Rozpočet se neplní, ekonomika trpí

04.01.2012 11:45

Rozhovor s poslancem PČR Petr Braný: Kalouskovi by slušela větší pokora, horko těžko udržel saldo a připravuje veřejnost na to, že bude hůř

Státní rozpočet skončil v roce 2011 ve schodku 142,8 miliardy korun, přičemž naplánován byl deficit ve výši 135 miliard korun.

»Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun,« vysvětloval nevalné výsledky hospodaření ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na daních stát letos vybral o zhruba 20 miliard korun méně, než plánoval. Nejvíce se propadly příjmy u daně z příjmu fyzických osob, zhruba o 11 miliard korun. U DPH stát vybral o tři miliardy méně, u spotřebních daní o dvě miliardy méně a u daně z příjmu právnických osob o také dvě miliardy méně. Příjmy ze sociálního zabezpečení byly nižší o 6,5 miliardy.

Na otázku našeho listu, zda se neobává dalšího poškození reálné ekonomiky vinou necitlivých rozpočtových škrtů, podobně jako k tomu došlo v jiných zemích, které tuto strategii aplikovaly (Řecko, Irsko), ministr uvedl, že na takovou otázku, obsahující hodnocení, kašle. Neodpustil si přitom ani další nekorektní poznámky, facky ale zatím nerozdával.

* * *

Dále se na nevydařené tiskové konferenci vyjádřil k dani z finančních transakcí, kterou označil za tu nejhloupější, co zná, a rozhodně odmítl její zavedení v České republice, ačkoliv jí doporučují mnozí ekonomové a mezi evropskými politiky se začíná rodit shoda na jejím zavedení.

Výhledy do budoucnosti odmítl komentovat. Podle něj se příjmy letos propadnout o 30 až 50 miliard korun kvůli horšímu vývoji ekonomiky. »Mé přání je, aby úspory byly pouze na výdajové straně. Politická realita je ale zřejmě taková, že úspory budou v poměru dva díly na výdajích a jeden díl na příjmech,« dodal ministr.

* * *

»Žádná sláva to tedy není, horko těžko udržel saldo a připravuje veřejnost na to, že bude hůř. Zcela zřetelně chybí koncepce, rozpočet nepodporuje rozvoj kvality života a co je nejhorší, nepočítá s tvorbou nových pracovních míst v aktivní politice zaměstnanosti.

Panu ministrovi by proto slušela větší pokora a hlubší dialog s opozicí i veřejností, jinak se lidem bude politika nadále odcizovat a budou ji vnímat jako jakési trapné hádky, jejichž výsledky na ně dopadají negativně,« okomentoval předběžné výsledky a výhledy státního rozpočtu poslanec Petr Braný (KSČM), člen hospodářského výboru sněmovny. 

Milan ROKYTKA

převzato z Haló novin

Poznámka správce této internetové stránky:

Podrobnější informace o plnění státního rozpočtu ČR za rok 2011 naleznete ZDE

To, že je deficit rozpočtu je "jen" asi o 7,8 mld. Kč vyšší než plánovaný, jen část problému. Musíme si uvědomit, že "úspory" v investicích do infrastruktury, školství, zdravotnictví nejsou ve skutečnosti žádnými úsporami, je to jen skryté zadlužení, za které bude v budoucnosti nutno v podstatně více zaplatit. 

Podobně i úspory v předfinancování investic hrazených z rozpočtu EU, mohou v budoucnosti znamenat hrozbu nevyčerpání dotací z EU. 

 

Diskusní téma: Rozpočet se neplní, ekonomika trpí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek