Se zvýšením DPH na 19% souhlasí i Nečas. Půjde o dočasný krok, slibuje.

17.07.2011 08:07

 Šéf ODS a předseda vlády Petr Nečas připustil možnost zvýšení DPH na 19 procent, jak navrhuje ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Uvedl to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

"Dovedu si představit návrat k původní dohodě o 19% základní sazbě," řekl Nečas v rozhovoru. Krize eurozóny se prohlubuje, je tak prý nutné zvažovat "razantnější konsolidaci veřejných financí".

DPH by podle premiéra měla vzrůst jen dočasně. Šlo by o dobu po konsolidaci veřejných financí, až budou vyrovnané veřejné rozpočty a klesne veřejný dluh.

Podle Nečase by však zůstala snížená sazba na léky, knihy a tiskoviny.

 

Zdůvodnění záměru zvýšit DPH 19% krizí v eurozóny je lež. Návrh na zvýšení DPH na 19% totiž rozeslal ministr Kalousek ostatním ministrům vlády Petra Nečase jako variantu dalších škrtů v rozpočtu na rok 2012 s cílem dosažení plánovaného deficitu 3,5% DPH(105 mld. Kč), aniž by se v materiálu zmiňoval o krizi v eurozóně.
Problém v záměru koalice na snižování deficitu státního rozpočtu na léta 2012-2014 spočívá v tom, že populisticky nepočítal se zvyšováním daní, zejména daní přímých. Aby pak bylo možno dosáhnout snížení deficitu, tak si v záměru naplánovali nerealistické zvýšení rozpočtových příjmů z růstu HDP a taktéž nereálné snížení rozpočtových výdajů. Teď se MF vyjevilo, že HDP v příštím a v dalších letech neporoste dle jeho zbožných přání a musí pro plánované snížení deficitu zvýšit rozpočtové příjmy zvýšením daní, poněvadž snižování rozpočtových výdajů se jednotliví ministři vehementně brání. Ve své ideologické zaslepenosti nechtějí zvyšovat přímě daně (daně fyzických a právnických osob) a proto se soustředili na zvyšování DPH. Jenže zapomínají na to, že zvýšením spotřebních daní a DPH donutí lidi méně k menší spotřebě, resp. k nákupu v zahraničí apod. To se ostatně projevilo v již v letošním roce ve snížení výběru spotřebních daní a DPH. Taky asi špatně propočetli zvýšení nákladů v jiných kapitolách rozpočtu - zdravotnictví, školství a dopravě apod. Dopady zvýšení DPH na rozpočty krajů a obcí neberou vůbec v úvahu.

S ohledem na špatný stav ekonomiky EU a USA lze proto se vysokou pravděpodobností očekávat další zvyšování DPH i v následujících letech. Takže Nečas má pravdu, DPH 19% bude dočasné, poněvadž v dalších letech bude ještě vyšší!!!

Na závěrech bych poradil Petru Nečasovi, aby si přečetl diskuzi k jeho záměru na zvýšení DPH na internetu. Je s ní vidět jak vzrostla zloba lidí ve společnosti - podle mne je vyšší než před listopadem 1989. A je to o to horší, že lidé tehdy očekávali zlepšení situace ve společnosti, která bohužel dle většiny nenastala. Nyní zklamáni ve svých očekáváních, zhnuseni ze stávající politiky a z obav z dalšího vývoje naší společnosti chtějí změnu. Velká většina národa chce odchod této vlády a mnozí i radikálnější změny ve společnosti. Pokud k těmto změnám nedojde, dále poroste nespokojenost ve společnosti s nepředvídatelnými důsledky pro ni.

 

Jančura Jan, Ostrava - Poruba

Diskusní téma: Se zvýšením DPH na 19% souhlasí i Nečas. Půjde o dočasný krok, slibuje.

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek