Senát odmítl »malou důchodovku«

09.06.2011 07:31

Tvrdou kritiku tzv. malé důchodové reformy si musel včera z úst opozičních senátorů vyslechnout ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Po čtyřhodinové debatě nakonec opozice, která má v horní komoře většinu, novelu odmítla.

Novela má z rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) změnit výpočet penzí ve prospěch lidí, kteří vzhledem k vyšším příjmům odváděli na důchodový účet více. Vláda však do ní zařadila i několik s nálezem soudu nesouvisejících změn. »Předkládaný návrh měl primárně reagovat na usnesení ÚS a řešit problém zásluhovosti výše důchodů. Návrh však obsahuje i úpravu věku odchodu do důchodu a řadu dalších témat, které s usnesením ÚS bezprostředně nesouvisejí. Tím se stává nesourodým a v zásadě nepřijatelným,« uvedla senátorka Marta Bayerová (KSČM). »To, co se navrhuje, je lidově řečeno na oprátku,« konstatoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

NE automatickému oddalování

důchodového věku

Novela počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu pro ženy narozené po r. 1955 a muže narozené po r. 1965 s cílem tuto věkovou hranici sjednotit pro obě pohlaví v r. 2041. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v r. 1977 až v 67 letech. Novela ale počítá i s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například až v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v r. 2085.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Senát odmítl »malou důchodovku«

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek