Senioři v bydlení nejohroženější

21.10.2011 09:58

 

Narůstající ekonomické problémy v Evropské unii i u nás prohloubí potíže státu se zajištěním bydlení pro stále širší vrstvy společnosti, zejména seniorů.

»Roční potřeba bytů pro seniory je zhruba 2000 bytů, můžeme podpořit výstavbu jen 300 až 400. Bytů jako takových málo není. Problémem je ale jejich skladba, kvalita a umístění,«uvedl na včerejší konferenci o bydlení náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Stát se navíc musí vyrovnat s tím, že na politiku bydlení bude mít jen omezené zdroje. Podpora bydlení tak bude existovat hlavně v podobě státních garancí nebo nízkoúročených půjček investorům. S tím podle Kalouse počítá i nedávno schválená nová koncepce bydlení do roku 2020.

Podle stínového ministra KSČM pro resort místního rozvoje Františka Beneše to jasně dokazuje, že pouhá podpora výstavby není dostatečné řešení. »Zvláště ne v této výši. Je nutné, aby se do řešení zapojily i města a obce. Je naprosto nepřijatelné platit nájemné ve výši až 152 Kč měsíčně z každého m2 a dotovat to státním příspěvkem na bydlení. Přesně na to upozorňuje i Krajská rada Svazu důchodců ČR z Brna ve svém dopise odpovědným činitelům,« řekl Haló novinám Beneš.

Souhlasil i s tím, že »zákonem uplatnitelné maximální nájemné vysoce překračuje lichvu,« jak uvádějí brněnští senioři i s tím, že »nájemné ve výši 60 korun za m2 měsíčně je více než uspokojující pro majitele nájemních bytů, neboť v souladu s praxí západních států Evropy jim umožňuje docílit návratnost kapitálu, vloženého do pořízení bytu podstatně dříve, než je úzus EU.«

Masová výstavba sociálních bytů není řešením ani podle sociologa Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Pomoci by podle něj mohla například možnost, aby se senioři nemuseli stěhovat z nynějších bytů. »Možnost zůstat ve stávajícím bydlení, to je v přirozeném prostředí, je levnější než budování nových nákladných bytů pro seniory,«poznamenal. »V poslední době výrokům pana Luxe nerozumím, ale s tímto se nedá než souhlasit,« uzavřel Beneš. (zku)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Senioři v bydlení nejohroženější

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek