Smysl má systematická a trpělivá práce

01.01.2012 20:08

Rozhovor Haló novin s poslancem Evropského parlamentu Vladimírem Remkem

K víceméně bilančnímu rozhovoru máme hned dva důvody, vedle končícího roku také v podstatě polovinu pětiletého mandátu v Evropském parlamentu. Jak takové ohlédnutí dopadá?

Jen těžko se nám podaří shrnout všechno a tak si dovolím odpověď zúžit jen na rok 2011, ve kterém se odrazily i roky předchozí a zúročily se mnohé aktivity. Označil bych ho za poměrně úspěšný. A to hned z několika důvodů. Kupříkladu nejprve Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku a následně i celý Evropský parlament schválili naprostou většinou hlasů zprávu, ve které jsem jako zpravodaj charakterizoval současný stav a především výhled budování evropských družicových navigačních programů. Ve spojitosti s tím mne pak navíc těší, že konkrétně ambiciózní projekt Galileo vstoupil do další fáze, a že právě v tomto roce byly úspěšně na oběžnou dráhu vyneseny ruskou raketou Sojuz dva satelity jako základ budoucího systému.

V souvislosti s vesmírem a koneckonců i evropskou vesmírnou politikou bylo ale vedle Galilea letos velice frekventovaným i další jméno – Gagarin…

Je velice zajímavé, jak velkou pozornost věnovala Evropa, ale i celý svět, půlstoletí od letu prvního člověka do vesmíru. Tuto událost ocenilo a současníkům i připomnělo nespočet akcí a jsem rád, že nevšední ohlas vyvolala i výstava, kterou jsme na počest legendárního letu Jurije Gagarina uspořádali přímo v Evropském parlamentu. A nešlo jen o historii, ale také o současnost a budoucnost vesmírné politiky Unie…

Ale při bilancování roku nesmím zapomenout ani na to, že se i s přispěním pozměňovacích návrhů, které jsem podal k několika parlamentním zprávám, podařilo zachovat finance i podporu pro stěhování agentury pro dohled nad navigačním systémem Galileo do Prahy.

Tomuto tématu se věnujete už řadu let, vlastně už tomu tak bylo také v prvním funkčním období v europarlamentu. Podobné je to, pokud vím, i s dalšími profilovými tématy – energetikou a vztahy Unie s Ruskem.

Potvrzuje se mi, že jestli má něco při působení v Evropském parlamentu smysl, pak je to systematická, na pohled drobná, ale dlouhodobá práce. Aktivity ve výborech i delegaci pak časem přinášejí ovoce. V tom, že pozměňovací návrhy mají podporu více kolegů, že hlas při diskusích má větší váhu, že je člověk díky dlouhodobým postojům akceptován i poslanci jiných politických frakcí. Špatně se takové aktivity měří, ale výsledky tu jsou, pokud je někdo chce opravdu vidět a nekouká jen na halasné řeči nebo zkreslující statistiky.

Zajímají-li vás odpovědi na další otázky: Práce europoslance ale nekončí na hranicích Bruselu nebo Štrasburku. V případě tak veřejně známé osoby, jakou jste, to určitě platí dvojnásob. Daří se vám to všechno skloubit? a Z Bruselu jsme se dostali domů, jak k Vám doléhá ozvěna událostí v České republice?, můžete si je přečíst na straně 3 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

Ivan CINKA

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Smysl má systematická a trpělivá práce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek