Social Watch: Reformy jsou špatné

22.07.2011 18:11

Česká republika se stala terčem kritiky kvůli nadměrnému škrtání dávek a vládním reformám. Ohrožují převážně lidi s nízkým příjmem a neúplné rodiny s dětmi, kterým hrozí chudoba.

Varuje před tím koalice Social Watch, která monitoruje dodržování závazků OSN. »Škrty nejsou podloženy analýzami dopadů. Sociální výdaje nejsou chápány jako investice do společnosti. Dopady tzv. reforem na ženy a na muže jsou různé,« uvedla Marcela Adamusová z organizace Fórum 50 %. V mnohých případech budou mít úsporná opatření horší dopad na ženy.

Jako výrazný příklad šetření na potřebných uvedla snížení rodičovského příspěvku v tzv. nejpomalejší rychlosti čerpání, vázání porodného na výši příjmu rodiny, omezení porodného jen na první dítě a snížení příspěvku na péči pro osoby s nejnižším stupněm postižení. »Další ohroženou skupinou jsou samoživitelé, kteří jsou obvykle zastoupeni nejvíce mezi ženami a seniory,« doplnila Adamusová.

Propouštění ve státní správě se podle ní opět dotkne více žen než mužů. »Ve státní správě pracuje více žen. Kvalifikovaný odhad hovoří o 60 až 70 %. Kromě zvýšené nezaměstnanosti žen to bude mít vliv na výši jejich důchodu,« dodala.

    převzato z Haló novin

Diskusní téma: Social Watch: Reformy jsou špatné

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek