Současná demokracie je zobchodovatelná

25.01.2012 08:19

 

Vládní koalice se chystá podat návrh na zrušení či pozastavení činnosti KSČM. Jak tento krok vnímáte vy, svého času představitel nejen Jazzové sekce, ale i tzv. nezávislých iniciativ?

Vládní koalice se chystá podat návrh na zrušení či pozastavení činnosti KSČM. Jak tento krok vnímáte vy, svého času představitel nejen Jazzové sekce, ale i tzv. nezávislých iniciativ?
 
S komunisty jsme se rozešli u kulatého stolu a ne na bojišti. Žádný ze současných poslanců se o to nezasloužil. Ani jeden by do horkého konfliktu s komunisty nešel. Dokázali však přivést naše hospodářství do marasmu. Co krok, to hlubší propast. Jsou národu pro smích, když hledají viníka vně svých poslaneckých klubů. Jejich chování kopírují zastupitelé, státní správa a už i uniformy kradou a vraždí. Jsem starý a vím, že je to křeč končícího režimu. Myslí si, že s poslední výplatou zmizí i jejich odpovědnost. Fašisty trestáme i po sedmdesáti letech. Já jsem se s komunisty naučil žít, protože lapidárně řečeno nekradou. Vůbec nejsem zastáncem všeho, co říkají - dostával jsem od nich hnusné články týkající se Václava Havla - ale dlouhodobě v politických funkcích netunelují.
 
 
Svého času se Ústavní soud podobným záměrem zabýval a smetl ho ze stolu. Myslíte, že vládní tým má dnes naději?
 
Jako jsem manifestoval ve Sněmovní ulici za Klause, když bylo »Sarajevo« a lidé se divili, že já... levičák, tak jsem za rovnost před ústavou nás všech. Tu pokládám za nejdokonalejší od roku 1918 - prvorepublikovou vůbec ne - a prokáže-li objektivní orgán její porušení, pak jsem pro pozastavení a vyšetření kohokoliv.
 
 
Nezdá se mi, že důvodem je údajné prosazování marxistické ideologie. Důvody jsou zcela jiné. Nejste také toho názoru?
 
Loni jsme měli půlroční výstavu dokumentů o protektorátu 1939-1945. Kromě Haló novin o ní nenapsal nikdo. Návštěvnost byla výborná. Vystavili jsme neznámé dokumenty, hlavně zákony, fakta o árijské ideologii, vzorníky neárijských vlasů, protižidovské písemnosti apod. Přišel pouze jediný politik: Doubrava. Ozvali se však zástupci Němců, kteří byli odsunuti ze zákona. Prý haníme »sudeťáky«, abychom zakryli zločinnou činnost KSČ. Haněním zřejmě byly Henleinovy body, jak zničit tuto republiku.
 
Protože nejsme dotovaní, požádali jsme všechny poslance, zdali by nepřispěli. Kromě KSČM nikdo - historie naší země je jim u zadku: socanům, modrým ptákům, topce, veverkám. Prostě je to: Sněmovna s.r.o.
U důvodů zákazu sleduji, kdo je říká: zda ten, komu jsme za normalizace přezdívali »zlatá disidentská mládež«, nebo zemědělec, který se musel do 24 hodin odstěhovat, protože je kulak. Ten druhý se k TV kameře dostane sporadicky.
 
 
Marxe učená britská společnost asi před deseti lety vyhlásila největším filozofem 19. století a zařadila ho tím mezi největší myslitele vůbec. I evropská levicová hnutí se hlásí k jeho myšlenkám. Dokonce vlivný vatikánský tisk v době počínající současné krize navrhoval návrat k jeho dílu. Co na něm české pravici tolik vadí?
 
Život »nalevo« zahrnuje stamilióny lidí, aniž by Marxe četli. Máme v Sekci záznamy o Českoslovanské sociální demokracii v prvním šestiletí činnosti (1878-1884) ve »světle zpráv policejních«. Tehdejší moc s nimi uměla zatočit - a přesto marně. V celé Evropě vznikaly samostatné dělnické strany a komunistická byla jednou z nich. Můj strýc byl dokonce poslancem za »socany« a »bránil Lidový dům« - zemřel v Osvětimi. Ideály komunismu se objeví vždy, padá-li společnost do propasti. Co je nyní u nás, probíhá v celé Evropě - o masakrech v Africe nemluvě. Nemusí to být Marx, ale třeba současný americký sociolog a filozof Herbert Marcus, který vytyčil úlohu jednotlivce v totalitním světě. V těchto dnech by měly vystartovat církve - šířením humanismu. To je pole Vatikánu. Morálnímu úpadku předchází úpadek hospodářský. To nemám ze sebe, ale z nedávné konference o finanční gramotnosti v Senátu, kterou již poněkolikáté připravila nepolitická společnost Cofet. Ne tedy Vatikán. Jenže katolíci a dalších 14 či kolik církví hodlají vytunelovat historickou pravdu, dokonce podnikat na burze a své duchovní poslání zobchodovat. Blízkou budoucnost nevidím v provařených politických stranách, ale v občanských hnutích.
Očekávám, kdy si proti nim parlament objedná články. Kdy nastoupí proti svobodě na internetu. Trochu se zabývám technologií moci. Přijde to. Nejprve ekonomicky a řečmi o mravnosti. Pochopitelně se přidají drogy, špatný vliv na mládež, protesty »ohrožených« rodičů, fámy, že internet možná způsobuje rakovinu jako kouření, protesty matek apod. 
 
 
Jak v této souvislosti chápat svobodu myšlení a myšlenek? Měla by mít nějaké bariéry? Jaké?
 
Mantinely jsou diktovány poslanci. Ty si svobodně vybíráme. Jejich kiksy radostně platíme z našich daní. Vždyť i jeden z prostořekých poslanců před měsícem řekl, že jejich zákony jsou stejně na ho..o. Pro mzdu si však jde. Stejně jako by ze dvou stovek poslanců málokterý šel do horké války s komunisty - přece se to lépe žvaní do mikrofonu - pak žádný občan-volič nejde veřejně do demonstrací proti jím nenáviděné vládě. Raději žvaní v hospodě. S tím zákonodárci v organizaci Sněmovna s.r.o. počítají a veřejně se vysmívají třeba odborům. Počítali s tím i Saddám Husajn, Kaddáfí, obžalovaný exprezident v sousední zemi a další. Moment osobního zvratu přijde nečekaně - ale co pak s tím? Krev smyjete hadicí, ale kdo oseká zákony republiky od Bruselu? Nalevo ani napravo nevidím sílu, která by odpovědně převzala chod státu.
 
A byl to stát nezadlužený, který rozdal miliony bytů zadarmo, předal tuny měnového zlata, měl zdarma zdravotnictví, školy, byl soběstačný v potravinách, stát, který živil rozvojové země, obrovskou vojenskou sílu, výzkum, civilní obranu, bezbřehý zpravodajský aparát. Hospodářsky vzorně řízený. Je módou vše svalovat na komunisty. Ale na které? Těch z let 1921 až 1948? Můj otec vstoupil do KSČ 5. května 1945, když utekl z nucených prací v Německu. Maminku pustili z kriminálu za sabotování práce pro Velkoněmeckou Říši. Osvobodila je Rudá Armáda. Tihle komunisté nesnášeli jiné, kteří do strany »vlezli« po únorových událostech v roce 1948. Nebo jsou vinni komunisté z Pražského jara? Vezměte si noviny z té doby. I nekomunisté byli pro socialismus. A co půlmilionu vyházených komunistů po invazi v srpnu 1968, kteří skončili u »lopaty« a kterým Sněmovna odmítá uznat tzv. III. odboj? Nebo jde o členy KSČ z doby normalizace, tedy 1969-1989?
 
Můj kamarád, člen KSČ právě z doby normalizace - a zůstal jím dodnes - pracoval v centru nejvyšší výkonné moci komunistické strany v Praze. Vyprávěl, že když se v listopadu 1989 hnuly ledy, do hodiny mu přišli nejvěrnější soudruzi, kteří jako milicionáři přísahali, že budou i se zbraní v ruce hájit... vrátit legitimace.
 
 
Myslíte, že člověk může být svobodným, když se mu zakazuje mít svůj názor a prosazovat ho zákonnými prostředky?
 
Potlačovat názor je dnes kontraproduktivní. Poznal jsem to v kriminále u farářů a zejména u jehovistů. Kuriózní byl třeba Zákon na ochranu míru... Stát však dokáže vytvořit kolem nepohodlného jednotlivce podezírající mlhovinu. Okolí vás ocejchuje samo, aniž by vědělo proč. Často ani nechce, ale »říkali to v televizi«. A stát má ruce čisté, protože přece jenom - je zde nějaký nadnárodní dohled - ti otravové z »lidských práv«, ta »lúza z ulice«, nebo ty »kurvy disidentský«, jak nás z Jazzové sekce mezi sebou tituluje pedagogická inteligence. Stát vůbec nemusí vymýšlet diskriminační zákonné prostředky.
 
 
Kdo tedy?
 
Přemýšleli jsme o tom se Zdeňkem Zbořilem - "víš, nakonec zjistíš, že je to nějaká PR agentura, placená kýmsi, kdo má blízko k..."
 
 
Se svobodou souvisí i slovo demokracie. Myslíte, že skutečně jsme dnes demokratickou zemí, anebo nám ještě leccos do skutečně demokracie chybí?

 

Tvorba a výklad práva je dán vládnoucí partají. Nejde o přirozené právo, ale o právo »třídní«, tedy, kdo je zrovna u moci. Současná demokracie je obchodovatelná - a slovy klasika - všichni jsme si rovni, někteří však rovnější.

 

 

Autor: Jaroslav KOJZARZdroj: Haló noviny