Stávka bude ve čtvrtek

13.06.2011 07:58

Koalice dopravních odborových svazů deklaruje ochotu a připravenost pokračovat ve společném postupu při organizaci stávky. Stanovila termín stávky na čtvrtek 16. června 2011 v délce trvání 24 hodin se začátkem 00.00 hod. a ukončením ve 24.00 hodin.

Uvedli to včera na brífinku představitelé Koalice dopravních odborových svazů po dopoledním jednání, kdy se radili, jakým způsobem budou odbory reagovat na předběžné opatření Městského soudu Praha, který na základě požadavku vlády stávku původně plánovanou na dnešní den zakázal.

Všechny důvody stávky jsou v platnosti

Ve společném prohlášení Koalice dopravních odborových svazů, s nímž novináře seznámil Jindřich Hlas, prezident Federace strojvůdců ČR, se mimo jiné uvádí, že »předběžné opatření proti stávce ... považuje Koalice dopravních odborových svazů za bezprecedentní porušení ústavního práva na stávku, za nicotný právní akt, který použila vláda ČR prostřednictvím soudu a tím porušila, dle našeho názoru nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné právo na stávku. I přes tuto skutečnost respektujeme rozhodnutí soudu s cílem nevytvářet další napětí ve společnosti«.

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík zopakoval, co zaznělo v pořadu Otázky Václava Moravce České televize, že využití předběžného opatření soudem ze strany vlády »považujeme za podlé a zbabělé... Nicméně stávka se uskuteční a předpokládáme, že v mnohem větším rozsahu, než jak by se uskutečnila 13. června«, prohlásil Pomajbík.

Blokády nebudou živelné

K diskusi ve veřejnosti o organizování živelných blokád vysvětlil Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů, že odbory žádné živelné blokády organizovat nehodlají, ale jde o to, že ti odboráři, jejichž odborové svazy se zatím ke stávce nepřipojily, chtějí vyjádřit podporu odborářským požadavkům a chtějí k tomu využít účast na blokádách. »Proto těch blokád ve čtvrtek bude určitě více, než bylo původně v pondělí zamýšleno, protože nechceme vytvářet obrovské shluky lidí, kteří by mohli přivolávat nějaké provokatéry, způsobovat problémy a zároveň nechceme odmítat na akci kolegy, kteří chtějí takto vyjádřit svůj protest,« vysvětlil Pejša.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Stávka bude ve čtvrtek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek