Stávka se přiblížila

04.06.2011 09:12

 

PRAHA – Včerejší jednání mezi vládou, odboráři a zaměstnavateli o chystaných reformách opět nevedlo ke shodě. Přiblížila se tak připravovaná stávka.

»Přípravy jsou tak daleko, že je to hodně blízko ke stávce,« varoval předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Odboráři ani zaměstnavatelé totiž nesouhlasí s vládními návrhy zdravotnické a penzijní reformy, vláda ale od svých záměrů ustupovat nehodlá.

»Již dlouhodobě upozorňujeme na to, že vláda ve skutečnosti žádné ústupky učinit nechce, a to, že si s odboráři občas sedne na kafe, je z její strany pouze hra, aby se vyvarovala větším střetům,« připomněl předseda Odborového svazu Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS), poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Jednání o reformách by mělo pokračovat i příští týden. V kompletním složení se všechny tři strany sejdou opět v pondělí 20. června na zasedání tripartity. Již tou dobou ale může být zastavena doprava v Praze a dalších větších městech. Odborové sdružení železničářů, Federace strojvůdců i další odboráři z Odborového svazu dopravy totiž dali vládě čas, aby začala spolupracovat na kompromisech, pouze do 10. června.

»Váhavost některých odborových předáků snad již konečně vezme zasvé. Aby nyní odbory skutečně stály za zaměstnanci, musejí konečně odložit vzájemné spory a přistoupit k radikálním krokům, a to nejen demonstracím, ale třeba i ke generální stávce,« upozornil Grospič s tím, že protestní akce mají plnou podporu OS ČMS i KSČM, jelikož chystané reformy v žádném případě neprospívají této zemi.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Stávka se přiblížila

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek