Stínová vláda KSČM rozebrala návrh státního rozpočtu

28.10.2011 09:35

 

www.halonoviny.cz/articles/view/228476Včerejší jednání stínové vlády KSČM bylo věnováno státnímu rozpočtu na rok 2012. Základní přístupy k vládnímu návrhu shrnul Vojtěch Filip. KSČM již zdůraznila, že rozpočet nepodpoří, není prorůstový a je postaven jen na škrtech, zejména sociálních.

Filip připomněl, že návrh rozpočtu je navíc i podle ministra financí tvořen z nepřesných odhadů a počítá se s jeho dalšími úpravami v příštím roce. Při jednání o rozpočtu je nutné přihlížet i k nastavení podmínek pro drobné a střední podnikatele, kteří tvoří většinu pracovních míst a jsou zároveň více závislí na domácím trhu.

Velmi negativní je, že vláda podle zveřejněných údajů předpokládá vyšší procentuální valorizaci u životního a existenčního minima než u minimální mzdy, čímž posiluje rozevírání nůžek mezi těmito kategoriemi a snižuje motivaci k práci.

KSČM rovněž podporuje úsporné kroky ve výdajové stránce, ale z jiného pohledu než vláda. Např. na úspory na mzdách státních zaměstnanců je nutné nahlížet z dvojího pohledu – z pohledu možného zvýšení nezaměstnanosti, ale také z pohledu prověrky efektivnosti státní správy, odstranění zbytečných duplicit apod. Další důležitou otázkou je i efektivní nastavení vyšší daně právnických osob.

Ve druhé části jednání se členové stínové vlády věnovali jednotlivým resortům. Posuzovali, které výdaje mají vyšší návratnost a jaké konkrétní návrhy na úpravy rozpočtu by měli poslanci předložit (v případě navýšení prostředků členové stínové vlády doporučovali, odkud tyto prostředky vzít).

Padly i návrhy na vrácení rozpočtu. V diskusi výrazně zaznělo, že změny provedené v důsledku reformy státní správy vedly k velkému a neefektivnímu zvýšení nákladů. Nastoleny byly zejména otázky oprávněnosti nákladů (zvláště na některé služby).

Diskutována byla i problematika výběru daní právnických osob, možných limitů pro využití domácí produkce zahraničními řetězci a celá řada dalších konkrétních návrhů.

Věra ŽEŽULKOVÁ

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Stínová vláda KSČM rozebrala návrh státního rozpočtu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek