Tisková zpráva z 6. jednání ZMO dne 30.4.2011

04.04.2011 06:52

 

Novela zákona o rozpočtovém určení daní

Zastupitelé Ostravy přijali na své dnešní schůzi stanovisko k připravovaným změnám rozpočtového určení výnosů některých daní. Vyslovili zásadní nesouhlas se změnami stávajícího systému rozpočtového určení daní. Zároveň uložili primátorovi města s nesouhlasem seznámit ministra financí ČR a oslovit se stejnou informací poslance zvolené za Ostravu
Příjmy z daní mohou Ostravě poklesnout až o 160 milionů korun ročně. Takový dopad na hospodaření města by mělo přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní, který připravuje ministerstvo financí. Návrh, který počítá s jiným přerozdělováním tzv. sdílených daní, by kromě Ostravy poškodil také hlavní město Prahu, Brno a Plzeň. Na ztrátách statutárních měst by vydělaly menší obce s nejmenšími daňovými příjmy. Primátoři Prahy, Brna, Ostravy a Plzně na společném jednání 23. 3. v Praze už novelu zákona o rozpočtovém určení daní jednoznačně odmítli.
„Stát se chová k Ostravě vyloženě macešsky,“ konstatoval primátor Petr Kajnar. „Přitom právě velká města tvoří více než čtvrtinu HDP v této zemi. Ostrava investuje do velkých projektů, které využívají Ostravané i lidé ze širokého okolí. Dotujeme některé činnosti, o které by se měl starat stát. Prosazujeme řadu úsporných opatření, např. nákupy energií a komodit prostřednictvím internetových aukcí. Ztrátu příjmu z daní bychom jen složitě hledali v městském rozpočtu. Měla by negativní dopad na investice, museli bychom zdražit veřejnou dopravu, přijmout další nepopulární opatření.“

Záměr sloučení MNO a Městské záchranné služby

Město Ostrava, které je zřizovatelem Městské nemocnice Ostrava, zvažovalo již v uplynulém volebním období záměr sloučit tuto nemocnici s Městskou záchrannou službou. Tento záměr byl předložen na jednání zastupitelům města 30. března. Změnu zřizovací listiny bude řešit dubnové zastupitelstvo. „Cílem tohoto záměru je posílení pozice městské nemocnice na trhu zdravotnických zařízení v regionu. Zvýší se efektivita zdravotní péče a dojde k lepšímu využití technického a personálního zázemí. Sloučení nezasáhne do rozsahu a kvality péče,“ sdělila k problému náměstkyně primátora Simona Piperková. Sloučení obou institucí vyšlo z iniciativy Městské záchranné služby. Podle předloženého záměru by ke sloučení mělo dojít k 30. červnu letošního roku.

Hodnocení mimořádné přepravy v MHD

Zastupitelé města projednali informaci o hodnocení výsledků zavedení mimořádné přepravy v Ostravě v období smogové situace, kterou vypracovala společnost Koordinátor ODIS ve spolupráci s odborem dopravy Magistrátu města Ostravy. V průběhu ledna a února 2011 byla měřena obsazenost prostředků městské hromadné dopravy i hustota provozu na pozemních komunikacích ve městě. Z měření vyplývá, že se počet automobilů a chodců v ulicích města snížil. Bezplatná přeprava v období smogových situací je jedním z mála konkrétních kroků, které může statutární město udělat pro zlepšení ovzduší.


Diskusní téma: Tisková zpráva z 6. jednání ZMO dne 30.4.2011

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek