ÚS opět potvrdil, že koaliční vláda ignoruje naší ústavu

27.04.2011 11:09

 Ústavní soud rozhodl, že zákon, kterým se změnila právní úprava stavebního spoření, není v souladu s ústavou. Napadený zákon č. 348/2010 Sb. byl přijat ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze, aniž by pro takovýto postup byl dán důvod. Tím došlo k porušení některých ústavních principů, jež se vážou k průběhu zákonodárné procedury. Z tohoto důvodu Ústavní soud tento zákon zrušil uplynutím dne 31. prosince 2011.

S ohledem na námitky skupiny poslanců však přistoupil i k posouzení obsahu napadeného zákona. Snížení příspěvku do budoucna (počínaje rokem 2011) pro všechny účastníky stavebního spoření neshledal v rozporu s ústavním pořádkem, protože se nejedná o případ nepřípustné nepravé retroaktivity. Rozpor s ústavní zásadou právní jistoty a legitimního očekávání ale naopak shledal ve vztahu k mimořádnému zdanění příspěvku na stavební spoření za rok 2010. Ustanovení napadeného zákona, která ukládají mimořádnou daň na příspěvek na stavební spoření za rok 2010, proto zrušil již ke dni vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů.

Soudcem zpravodajem byl Pavel Rychetský a plný text nálezu včetně odlišných stanovisek naleznete zde.

Opětovně se zde prokázalo, že koaliční strany v domnění, že jejich 118 členná parlamentní většina je opravňuje arogantnímu  prosazování zákonů bez ohledu na ústavní práva menšiny.  »Není možné, aby jakákoliv parlamentní většina měla od ÚS posvěcenu možnost přijímat jakékoliv zákony bez řádné procedury jenom tím, že využije stav legislativní nouze a prostou většinou si je odhlasuje,« komentoval rozhodnutí předseda ÚS Pavel Rychetský s tím, že jde o vymezení mantinelů do budoucna.

Rozhodnutí ÚS pozitivně komentují představitelé opozice. Pro Haló noviny místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič uvedl:  »Rozhodnutí vítáme, je to určitě dobrá zpráva pro všechny občany, kteří využívají stavební spoření. ÚS tím alespoň potvrdil určitou kontinuitu, když napadl vyhlašování legislativní nouze pouze pod záminkou schválení státního rozpočtu«. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak prohlásil »Kalousek a Nečas byli ÚS přistiženi při pokusu obejít naši Ústavu. Měli by se občanům za ten podvod s jednorázovou zpětnou daní omluvit,«

Samozřejmě se rozhodnutí ÚS nelíbí koaličním stranám. Podle Kalouska ÚS verdiktem způsobil prohloubení schodku letošního rozpočtu zhruba o šest miliard korun, které budou muset být nalezeny jinde. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) pak přispěchal s hrozbou, že výpadek v rozpočtu bude stát muset někde uspořit a bude to velice bolet. Kalousek pak navíc v iDnes.cz přitvrdil tím, že bude usilovat o úplné zrušení stavebního spoření. »Tyto výroky jsou jakýmsi vydíráním justice, potažmo občanů ČR,« upozornil Grospič a dodal, že podobné výroky by vládní představitelé vůbec neměli pronášet.

27.4.2001(jj)

Diskusní téma: ÚS opět potvrdil, že koaliční vláda ignoruje naší ústavu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek