V Praze se konala protivládní demonstrace

07.05.2011 14:00

V sobotu 7. května 2011 uspořádala iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací občanské společnosti druhou demonstraci proti připravovaným vládním reformám. Akce začala ve 14 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze.

Demonstrace se zúčastnilo na 2 500 protestujících.

Protestní shromáždění zahájil svým projevem mluvčí iniciativy ProAlt Ondřej Lánský. Dále pak promluvili předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, prorektor pro rozvoj Univerzity Karlovy v Praze Stanislav Štech. Vystoupili také představitelky a představitelé dalších spolupořádajících sdružení

 Společnými tématy jednotlivých projevů byly: kritika privatizace státu a veřejných služeb; odmítání nekoncepčních vládních politik vlády; poukazy na neefektivní hospodaření vlády; zmínky o zkušenostech s minimální a přitom arogantní komunikací vlády se sociálními partnery. Kritizováno bylo také nespravedlivé přerozdělování probíhající od chudých k bohatým. Všichni řečníci zdůrazňovali potřebu politické participace a vyzývali ke společnému odporu všech dotčených proti vládním reformám a vyzývali k účastni na plánované odborářské demonstraci 21. května ve 13:00 na Václavském náměstí v Praze.

Poté co skončily projevy, se zhruba 1.200 účastníků demonstrace vydalo na pochod k Úřadu vlády ČR. Lidé cestou skandovali hesla: „demisi“, „tahle vláda musí skončit“, „už je toho dost“, „Nečas hraje přesčas“, „reformy nechceme“, „Dobeše do koše“, „za dluh může Kalousek“. 

Použito materiálu z článku BL

 

Diskusní téma: V Praze se konala protivládní demonstrace

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek