V utajení se v Bruselu sepisuje smlouva o partnerství, která děsí

24.04.2015 18:00

"V utajení před veřejnosti vzniká historická dohoda s USA, která může pohřbít sociální vymoženosti a evropské standardy na zdraví lidí a životní prostředí, jež jsou v EU ve srovnání s ostatním světem výrazně vyšší," varuje europoslankyně Kateřina Konečná.



Evropská unie připravuje v utajení dokument, který děsí. Jde o Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). O tom, co rozsáhlý mnohasetstránkový dokument bude všechno obsahovat, se jen spekuluje. 

Proto z iniciativy Kateřiny Konečné vyšla dvaatřicetistránková publikace s otázkou v názvu Kdo nám chce zatrhnout TTIPec?. 

Europoslankyně Konečná při jejím opakovaném představení si přizvala spoluautory, odborníky z neziskového sektoru, České pirátské strany a jednou i poslance Národní rady Slovenské republiky Ĺuboše Blahu (SMER-SD). 

V čem spočívá nebezpečí smlouvy TTIP? 

"Je tu riziko zrušení netarifních překážek potajmu připravované smlouvy. V EU je zakázáno, například v drogistických výrobcích, násobně více látek než v USA, což třeba u vlasového šamponu více zatěžuje evropské výrobce, kteří za drahé peníze zkoumají, jak se nepřípustných látek zbavit, případně je nahradit. Jednotlivé části rozsáhlé smlouvy se vyjednávají dost podivně," uvedla Konečná. 

Europoslanci si vymohli, že mohou, ovšem pouze v uzavřené místnosti a na objednání, studovat její pasáže. 

"Nemůžeme mít však s sebou mobilní telefon, počítač, nemůžeme si psát poznámky," dokreslila podmínky europoslankyně. 

Neví se, zdali se smlouva bude schvalovat jen v EP, nebo půjde i do národních parlamentů. O to by si měly podle europoslankyně říci samy národní vlády. 

"Tajuplnost celé procedury objasňuje Evropská komise tím, že obchodní smlouvy mají prý vždy takovýto režim," vysvětlila Konečná a jedním dechem dodala, že toto vysvětlení mnoho politiků vnímá hodně podezřele a proto pokračuje protestní hnutí. 

Zatímco frakce Sjednocené evropské levice/Severské zelené levice a evropští Zelení jsou proti TTIP, pravicové frakce, jež podporují šéfa Komise Junckera, jsou zřejmě pro přijetí smlouvy. 

"Mnohé bude záležet na socialistech; ve výborech proti dílčím částem TTIP hlasují i pravicoví europoslanci," dodala Konečná, která předpokládá, že právě z důvodu složitosti vyjednávání nebude smlouva patrně v roce 2015 schválena. 

 

 

Zdroj: Prvnizpravy.cz