Včera po poledni byl dlouhodobý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl zastřelen!

21.10.2011 12:22

Těsně před konečným dobytím svého rodiště Syrty a poslední bašty svého režimu se Kadáfí snažil, nepozorovaně uprchnout spolu s menší kolonou vojenských aut. Ta se pokoušela prolomit obklíčení, čímž na sebe přitáhla pozornost letadel NATO, které na konvoj zútočili kolem půl deváté dopoledne. Pravděpodobné je, že byl už během spojeneckého bombardování zraněn.

Později byl asi povstalci vypátrán Na sobě měl uniformu své dávno rozpadlé armády a v ruce proslulou zlatou pistoli. Plukovník údajně působil vystrašeně a hystericky křičel: "Nestřílejte! Nestřílejte" To mu ale nebylo nic platné. Po krátké přestřelce se vzdal, ale přes varování některých okolních lidí, že ho chtějí živého, byl někým neznámým zastřelen.

Teď nastává pro Libyi klíčové období pro její další vývoj. Musí překonat rozpory mezi povstalci a jednotlivými kmeny a ustanovit dočasnou vládu, která bude mít před sebou mnoho velmi obtížných úkolů. Odzbrojit povstalce, vybudovat trvalou armádu a policii, obnovit ekonomiku, vybudovat politické strany a připravit nové volby,  Zda se ji to podaří není vůbec jisté, ale přejme libyjcům, aby se jim to podařilo.

Jan Jančura, Ostrava-Poruba

Diskusní téma: Včera po poledni byl dlouhodobý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl zastřelen!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek