Ve světě vládne fenomén strachu

21.11.2011 17:39

 

Republikové shromáždění občanského sdružení Vojáci proti válce, jež se při příležitosti 5. výročí vzniku této organizace konalo v sobotu v Praze, vyzvalo k zastavení nového kola zbrojení.

»S politováním konstatujeme, že naše upozorňování na nedostatky ve smlouvě USA-Rusko o omezení strategických zbraní, bylo opodstatněné. I přes velké škrty ve státních rozpočtech mají výdaje jednotlivých států na zbrojení vzestupný trend. USA počítají na modernizaci svého jaderného potencionálu v příští dekádě s částkou 700 miliard dolarů. To vše navzdory rétorice o odzbrojení a světě bez jaderných zbraní,« uvádí se ve stanovisku.

Právě USA byly označeny skoro ve všech vystoupeních za největší nebezpečí celosvětového míru. Shodli se na tom jak senátorka Marta Bayerová, tak europoslanec Jaroslav Kohlíček(oba KSČM), ale i předseda Klubu českého pohraničí Karel Janda nebo předseda Slovanského výboru ČR Jan Minář. Také zahraniční hosté z Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna a členové bývalé Národní lidové armády Německé demokratické republiky se připojili se svými osobními zkušenostmi s vojenskou přítomností americké armády ve své zemi.

»Oprávněné otázky a pochybnosti vzbuzuje také neobvyklá vstřícnost předsedy vlády ČR při jednání s prezidentem Obamou o zřízení vrtulníkového školicího střediska NATO/USA na území ČR. Hodlá snad premiér tímto způsobem prosadit občany opětovně odmítnutou vojenskou přítomnost USA na našem území?« ptají se účastníci shromáždění. Připomněli i to, jak USA využívá pod nejrůznějšími záminkami k prosazování svých zahraničně politických, ekonomických a strategických zájmů ozbrojenou sílu. »Lze jen doufat, že po tragické zkušenosti s neblaze proslulou rezolucí Rady bezpečnosti OSN o zřízení bezletové zóny k ochraně civilního obyvatelstva v Libyi, nepřipustí Rusko a Čína s dalšími členskými státy Rady bezpečnosti podobné zneužití tohoto orgánu OSN např. proti Sýrii nebo Iránu či komukoli, kdo se může dostat do rozporu se zájmy USA,« píše se ve stanovisku z republikového shromáždění.

Na čele sdružení účastníci potvrdili Jiřího Bureše, který mj. upozornil na informace předávané prostřednictvím internetových stránek https://vojaciprotivalce.cz/.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Ve světě vládne fenomén strachu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek