Véčkaři pokračují v komedii

25.05.2011 15:45

 

Filip: Nedá se říct, že by véčkaři skutečně prosadili nějaká protikorupční opatření, když nehlasovali ani pro majetková přiznání

PRAHA – Asi 2500 lidí stále ještě neztratilo důvěru ve volební systém strany Věci veřejné a potvrdilo ve formální funkci předsedy Radka Johna. Ten sice přislíbil ostřejší vystupování, všeobecně ale panuje názor, že vše zůstane při starém.

John na tiskové konferenci po skončení volby uvedl, že chce ve straně udělat pořádek a bude tvrdší při koaličním vyjednávání. VV by se pak podle jeho slov měly stát »republikovou stranou se silným hlasem z krajů« a usilovat o to, aby byly »nejsociálnější« z vládních stran. »Na to, aby ve straně udělal pořádek, asi mít sílu nebude, zatím jsem od něj slyšel pouze slova, slova a slova,« reagoval předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Staronový předseda VV pak dále pokračoval v rétorice, která dostala stranu zhruba před rokem do Poslanecké sněmovny. Zabýval se bojem proti korupci a vychvaloval, co vše se mu podařilo v tomto ohledu prosadit. »Nedá se říct, že by skutečně nějaká protikorupční opatření prosadili, když nehlasovali ani pro majetková přiznání,« připomněl Filip.

»VV prakticky opustily svůj program, a to například ve věci zdravotnických poplatků. Pokud nemají ve svém sestupu následovat osud Strany zelených nebo Unie svobody, tak by se měly vrátit k tomu, co lidem slíbily. Nikoliv však pouze slovy, ale činy,« shrnul Filip a doplnil, že koalice již prokázala, že nemůže vládnout. Nové volby by proto byly podle něj nejlepším řešením situace v ČR.

Bárty se nezbavíme

Ve snaze zamaskovat vzezření loutky, John ve svém povolebním projevu nastoupil velmi agresivní rétoriku. Okořenil ji navíc zuřivou gestikulací a útoky na koaliční partnery, kteří se ale právě díky VV nadále drží u moci. Podle politologa Lukáše Jelínka zůstane role Johna v divadelním pojetí jako jakási politická show. Na faktickém vedení strany Vítem Bártou se pak prý pravděpodobně nic nezmění.

To nepřímo potvrdil i sám John, když uvedl, že Bárta bude nadále dominovat koaličním vyjednáváním. »Rozhodně se nezbavíme Víta Bárty jako vyjednavače, to je jako kdyby se TOP 09 zbavila Miroslava Kalouska,(…) bude používán proto, abychom prosadili maximum,« nastínil John. On sám pak prý již nestojí ani o post ve vládě. »Není nutné, aby byl šéf koaliční strany ve vládě,« myslí si John.

Volba byla loterie

Staronového předsedu potvrdilo ve formální funkci 1197 registrovaných véčkařů, kteří klikli na internetu, či odeslali textovou zprávu. Strana má sice zhruba 18 000 registrovaných příznivců, hlasovat z nich mohlo ale pouze 6225, jelikož museli před volbou ověřit svoji e-mailovou i poštovní adresu a číslo mobilního telefonu. Z tohoto počtu jich nakonec odevzdalo svůj hlas pouhých 2523, kteří ještě ve volební systém VV neztratili důvěru.

Z tajně pořízených nahrávek ze schůzky užšího vedení VV (které se John nezúčastnil) vyplývá, že hlasování véčkařů mělo být tentokrát »férové«. Strana pak ještě férovost podpořila i přizváním notáře, aby případné zpochybnění volby vyvrátila. Politologové přesto hlasování nazvali loterií. Zaregistrovat se totiž mohl prakticky každý, klidně i člen jiné politické strany.

V pořadí druhá v předsednické volbě, šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake, získala 976 hlasů a třetí - olomoucká poslankyně VV Dagmar Navrátilová 350 hlasů. Navrátilovou volila podle politologů skupina nejvíce nespokojených véčkařů, kteří jsou již známými tvářemi znechuceni. Její kandidatura tedy paradoxně sebrala hlasy spíše méně známé Peake, a dopomohla tak k zisku postu Johnovi. Tomu také výrazně pomohl svou rezignací na kandidaturu sám Bárta.

Právě Peake a Navrátilovou by John rád viděl v křeslech svých místopředsedů. Doplnit by je měla místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová, ústecký poslanec Milan Šťovíček a teplický zastupitel Tomáš Jarolím. Na dotaz, jakým způsobem hodlá John situaci ve VV řešit, uvedl, že lidé, kteří si z něj dělali legraci, nenominoval do svého týmu.

O případných změnách v koaliční vládě John prozatím mluvit nehodlá. Počká prý až na výsledek víkendové konference VV, kde má být zároveň potvrzen jako předseda. Výrazněji se ani nevyjádřil ohledně kauz týkajících se VV. Shrnul je pouze tím, že se podle něj jedná o »puč kmotrů z ODS«. Všechny případy pak prý brzy vysvětlí »forenzní audit« ve straně.

25. 5. 2011(cik)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Véčkaři pokračují v komedii

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek