Vláda důchody nezvýší i po zvýšení DPH!

18.03.2011 07:01

 Včera to oznámil premiér Petr Nečas, vláda nepočítá s mimořádnou valorizací důchodů, která by penzistům v příštím roce vykompenzovala nárůst cen způsobený zvýšením DPH o čtyři procenta. Vláda původně o kompenzaci důchodcům uvažovala, včera se však rozhodla nic jim nedávat. »Mimořádná valorizace nebude,« řekl Nečas po zasedání lídrů koalice (K9).

Stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka neskrýval po vyslechnutí této zprávy rozhořčení. »Řeknu to od srdce: je to svinstvo nejvyššího řádu! Jestliže vláda ví zcela jistě, že od nového roku se zvýší ceny základních potravin, léků i tepla, a přitom důchody nezvýší, ač jí to zákon stále dovoluje, je to výsměch lidem,« řekl Haló novinám Opálka. Nejsmutnější dle něj je, že lidé i tento další plivanec do tváře nejspíše přijmou pokorně jako nevyhnutelný osud určený jakýmisi božstvy. »Lidé to berou jako berani. Přitom příklad lékařů dokazuje, že vzepřít se má smysl. Pevně doufám, že Rada seniorů tentokrát nezůstane pasivní,« dodal Opálka.

K9 včera dohodla jen zvýšení možného daňového odpisu na jedno dítě, a to o 150 Kč. »Z 967 se tato částka zvyšuje na 1117 korun,« oznámil Nečas. Podle Opálky je to však částka nízká a navíc ji budou moci uplatnit jen lidé, kteří mají vysoké příjmy a platí z nich značné daně. »Nízkopříjmové skupiny již nemají z čeho odepisovat. Takže vlastně nedostanou nic,« vysvětlil Opálka Haló novinám a své rozhořčení z včerejšího jednání K9 popsal jako »nepříčetnost«.

Ministr dopravy Vít Bárta, šedá eminence Věcí veřejných, které samy sebe označily za strážce sociální únosnosti reforem, včerejší dohodu »důchodcům nic, rodinám s dětmi sto padesát korun« označil za »vyvážený kompromis«, s nímž je spokojen.

Podle propočtů, které včera zveřejnily Hospodářské noviny, zatíží změny v sazbě příští rok všechny domácnosti 3060 Kč ročně, v r. 2013 potom 2628 Kč ročně. Rodinám zaměstnanců by se měly zvýšit náklady v r. 2012 o 3456 Kč, přespříští rok potom o 3286 Kč. Rodiny s dětmi vydají příští rok o 4356 Kč více, v r. 2013 se počítá s nárůstem výdajů o 4128 korun.

Převzato s Haló novin.

Diskusní téma: Vláda důchody nezvýší i po zvýšení DPH!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek