Vondra naštval i vládní poslance

24.03.2011 00:00

 PRAHA Má-li ministr Vondra trochu cti v těle, rezignuje ještě dnes. Pokud tuto čest nenalezne, budeme spoléhat na čest premiéra Petra Nečase, který je v zahraničí. V každém případě je problém kauzy Promopro Alexandra Vondry (ODS) bytostním problémem ODS. Věříme, že ODS je dospělá a je demokratickým partnerem, aby si to uměla vyřešit sama.

Tak kulantně, ale ostře reagoval včera na vystoupení ministra obrany Alexandra Vondry před sněmovnou místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Vyvození politické zodpovědnosti z kauzy týkající se sporných zakázek na audiovizuální služby během českého předsednictví EU, které měl tehdejší vicepremiér Vondra na starosti, od něj žádají i Věci veřejné. Vondra včera svým vystoupením ve sněmovně prý porušil koaliční dohody. Podle nich měl vysvětlit, proč zakázka byla předražená, nikoli konstatovat, že to tak nebylo.

»Není to pouze kauza ministra obrany, odpovědnost nese celá vláda. Proto i trvá náš postoj ke svolání schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě,« prohlásil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Opozice ústy předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) i Pavla Kováčika kritizovala, že Vondra položil otázky, na které měl sám odpovědět. Další dotazy, kterými se hemží i materiály v médiích, mu ani nemohla předložit.

TOP 09 a Věci veřejné drží vládní trojku pohromadě se stále těžším svědomím. Vondra nepochopil, že od něj chtějí, aby rezignoval a už vládu nekompromitoval. Sice se přihlásil ke spoluodpovědnosti za hospodaření při českém předsednictví EU, které měl tehdy jako vicepremiér na starosti, zároveň však uvedl, že detaily neřešil. Omluvil se za to, že se mu dřív nepodařilo svou roli vysvětlit, ale zpochybnil podezření o předražení zakázky na služby firmy Promopro, prý se pro to nepodařilo najít důkazy. To koalici – hodně asi Kalouska, naštvalo.

převzato s Haló novin

Diskusní téma: Vondra naštval i vládní poslance

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek