Výbor doporučil schválit církevní restituce

24.05.2012 22:56

 

Sněmovní ústavně právní výbor včera doporučil poslancům schválit vládní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Proti hlasovali všichni přítomní zástupci KSČM a ČSSD.



Místopředseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) neúspěšně navrhoval, aby výbor doporučil zamítnutí předlohy. Komunističtí poslanci poté nepodpořili žádný z předložených pozměňovacích návrhů ani normu jako celek. »Nesouhlasíme už se samotnou filozofií předloženého zákona a s principem, jakým je předkládán. Myslíme si, že ho nelze ani žádnými pozměňovacími návrhy zmírnit nebo zlepšit, a to nesouvisí s tím, že si myslíme, že by vláda měla samozřejmě pracovat na odluce církve od státu a na řešení zabezpečení financování církví, nicméně zákon není vůbec věcně spojen s realitou v ČR,« uvedl našemu listu Grospič.
 
V průběhu diskuse chtěli opoziční poslanci slyšet od ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) odpovědi na řadu otázek. Ne na všechno však dokázala odpovědět. Poslance Vladimíra Koníčka, experta KSČM na církve, např. zajímala otázka soupisu majetku. Církve totiž měly podle zákona již v r. 1949 předložit soupis majetku. Ptal se tedy, zda takový materiál na ministerstvu kultury existuje. Zajímalo ho také, jak se bude postupovat v případech, kdy je v pozemkové knize u některých pozemků zapsáno »bez písemného podkladu«. »Bude se to zkoumat?« ptal se ministryně. Odpovědi včera nedostal.
 
Spisovatelka Lenka Procházková poukázala na tvrzení řady odborníků na ústavní zákony, kteří v souvislosti s předloženým návrhem hovoří o »konci suverenity českého státu«. »Varuji před zvednutím ruky pro tento zákon. Pokud to uděláte, tak to znamená, že nesnesete tíhu platné Ústavy,« uvedla. Předseda výboru Marek Benda (ODS) její argumenty označil za »bludy a omyly«. »Jsou to zajímavé názory jednotlivých pánů profesorů, ale to je všechno,« sebevědomě prohlásil Benda. O normě by poslanci měli rozhodnout už na červnové schůzi.
 
Po skončení jednání výboru se strhla slovní pře. Kritici církevních restitucí z řad veřejnosti chtěli poslance, kteří je podpořili, zadržet v místnosti. »Co jste odhlasovali, byl trestný čin. Jako občané jsme vás zadrželi,« řekl poslancům muž, jenž se později novinářům představil jako Josef Hörl. Nakonec zasáhla sněmovní ochranka.
 
 
Autor: RedakceZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Výbor doporučil schválit církevní restituce

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek