Z přednášky sociologa prof. Jana Kellera, konané 23. 5. 2011 v DTO Ostrava

24.05.2011 14:15

 Včera, 23.května se konala v ostravském domu techniky v Mariánských Horách přednáška předního českého sociologa prof. Jana Kellera na téma "Perspektiv levice". Po jeho přednášce ", odpověděl prof. Jan Keller na řadu otázek s publika a na závěr podepsal zájemcům své knihy. Video záznam přednášky je dostupný na adrese ZDE.

Zde si dovolím v krátkosti uvést některé své postřehy z velmi zajímavé přednášky :

 Dle sociologického výzkumu ve Francii - porovnání let 1950 a 2000:

  • Růst příjmů - za to období:
    • vzrostl průměrný HDP na obyvatele: 7x
    • příjmy zaměstnanců se zvýšily: 2 až 3x (při tom za posledních 10 až 15 let stagnují, resp. mírně klesají)
    • příjmy firem a zaměstnavatelů vzrostly: - 12x
  • Daňová zátěž činila v roce:
    • 1950: zaměstnanců: 25%, firem: 75%
    • 1975: zaměstnanců i firem: 50%
    • 2000: zaměstnanců: 20%, firem 80%

Současná složená daňová kvóta firem (součet všech přímých a nepřímých daní) v:

            ČR: 33%

             v Evropě: 35%

Z toho vyplývá, že pokud bychom v ČR zvýšili daně firem o 5%, tak bychom stále byli pod průměrem Evropy a při tom bychom mohli mít rozpočet bez schodku!! Pokud bychom téhož chtěli dosáhnout bez zvýšení daní, pak bychom museli mít v ČR roční nárůst HDP o 10%, což je nedosažitelné.

 

Problém nájemného a rodin s dětmi.

Zásadním problémem bude v ČR stále rostoucí nájemné v bytech. Podle sociologických výzkumů v Ostravě budou na tom osamělé matky s dětmi, u kterých průměrné nájemné činní 6.900 Kč, což je více než polovina jejich celkových příjmů. Jakékoliv další náklady vyplývající z připravovaných reforem uvrhnou tyto rodiny do neřešitelných finančních problémů. U kompletních rodin s dvěma dětmi činní průměrné nájemné 7.200 Kč, což jim sice umožní jim uhradit případné penzijní a zdravotnické pojištění a školné, ale již nebudou moci si vytvářet úspory na horší časy (nezaměstnanost, nemoci apod.).   V 90. letech přispíval stát na výchovu dětí 50% z celkových nákladů, dnes je to jen z 15%.

Dle průzkumů činí průměrné náklady na výchovu jednoho dítěte do zletilosti 1,5 mil. Kč. Pokud pak u Pokud pak rodičovský pár vychová 2 děti, tak jeho příjmy po dobu aktivního života jsou v porovnání s bezdětným párem o 3 mil. nižší. Ve stáří pak tyto děti hradí penzi nejen vlastním rodičům, ale přispívají na penzi důchodcům, kteří děti neměli a měli celý svůj aktivní život vyšší příjmy. Poněvadž si lidé, kteří nepečují o děti, mohou podstatně více spořit na důchod, tak je tato nespravedlnost ještě větší.

 

Nová sociální rizika, mafiánský kapitalismus.

V poslední době se V ČR, ale i v Evropě objevují nová sociální rizika. Dřív člověk upadl do chudoby, pokud neměl práci. Dnes hrozí chudoba i člověku, který pracuje.  Zavedení všech plánovaných reforem vládní koalicí, ohrozí nejvíce tzv. střední třídu.  To po zaplacení penzijního a zdravotního připojištění, školného, nájemného, vyšší DPH apod. bude na tom stejně jako tzv. nižší třída - lišit se bude jen v tom, že nižší třída nebude pojištěna.

Současný kapitalismus přerůstá v tzv. mafiánský kapitalismus. Kapitalisté v snaze o udržení svých zisků vytvářejí umělá ohrožení lidí - bezpečnostní, sociální, zdravotní apod., kde budou lidé nuceni platit za svou ochranu soukromým bezpečnostním firmám, pojišťovnám, zdravotnickým firmám. Dříve toto zajišťoval stát, nyní již na to nemá prostředky, poněvadž je zadlužený z důvodů podstatně nižších výběrů daní od firem a podnikatelů, neplacení daní a daňových podvodů.

Z toho hlediska je farizejské zaměření vládní koalice na tzv. sociálních dávek. Toto činní průměrně ročně 134 mil. Kč - co je to proti odhadu ztrát z korupce při státních zakázkách ve výši cca 50 mld. ročně!?

 

Jan Jančura, důchodce, O-Poruba, 24.5.2011

Diskusní téma: Z přednášky sociologa prof. Jana Kellera, konané 23. 5. 2011 v DTO Ostrava

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek