Za současný deficit na důchodovém účtu nesou odpovědnost pravicové vlády

18.02.2012 18:13

 

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky k deficitu na důchodovém účtu.

Současný enormní deficit na důchodovém účtu ještě nesouvisí s demografickým vývojem a je důsledkem promyšlené likvidační politiky pravicových vlád. Je zřejmé, že jde o kroky související s postupnou privatizací důchodového systému.
 
Mezi hlavní příčiny této situace patří legislativní zásahy vládní koalice do parametrů státního pilíře důchodového systému (stropy na sociální pojištění, nízké odvody OSVČ, žádné odvody u řady zaměstnání mimo pracovní smlouvy…), velký rozsah šedé ekonomiky, neplacení státu za náhradní doby (nezaměstnaní, mateřská a rodičovská dovolená…), ale hlavně jde o důsledek přenášení dopadů nezaměstnanosti na důchodový účet.
 
Letos totiž došlo k enormnímu nárůstu předčasných důchodů, který umocnil i způsob, jakým se vláda vypořádala s nálezem
 
Ústavního soudu ČR v kauze tzv. nadměrné míry solidarity při vyměřování důchodů.  
Bylo by dobré, kdyby byla i veřejnost informována také o jednotlivých dílčích údajích, z nichž jsou příčiny deficitu patrné, nikoli jen o výsledném stavu důchodového účtu, který je záměrně zneužíván k podpoře tzv.jediné možné cesty důchodové reformy. 
 
 
Autor: Miroslav OPÁLKA, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategiiZdroj: Mediální úsek ÚV KSČM

Diskusní téma: Za současný deficit na důchodovém účtu nesou odpovědnost pravicové vlády

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek