Zajímavý koníček, který je náročnou prací

22.02.2012 18:17

 

Dobrovolní hasiči patří mezi první zájmová sdružení, která se objevila na vesnicích, ale i ve městech. Nepočítám cechy, které byly profesní, dobrovolní hasiči se rekrutovali z různých povolání.

Postupně si vypracovali pozici, kdy se stali váženou složkou obce. Na území Čech se uvádí jako nejstarší sbor v Zákupech na Českolipsku z roku 1850, proto zde proběhly v roce 2010 velké oslavy 160 let sboru a ve finále se stříkala nádherná barevná fontána. Z roku 1864 máme sbor ve Velvarech na Slánsku. Postupně se stali hasiči nedílnou součástí života a rozčlenili se na dobrovolné a profesionální. 

Na vesnicích často tvoří dobrovolní hasiči spolu s fotbalisty společenský život obce. Bylo to tak dříve, je to tak i nyní. Při svém zaměstnání nejen cvičí, ale také naostro zasahují. Nejen při požárech, ale i při povodních a dalších živelních pohromách a kalamitách. Úzce spolupracují s profesionály, pomáhají, kde to jde. Proto má být jejich práce po zásluze oceněna. A to jak obcemi, tak kraji. Prostě si to zaslouží. Nedávno proběhlo zasedání vedení okresních Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Ústeckého kraje. A protože si kraj jejich práce váží, proběhlo zasedání na krajském úřadě za účasti vedení kraje. 

Pozitivní bylo zjištění, že si svých kolegů váží i profesionální hasiči. Jak uvedl ředitel krajského Hasičského záchranného sboru Roman Vyskočil, při loňských téměř jedenácti tisících zásazích u dopravních nehod, při požárech, průmyslových haváriích a dalších asistovaly u poloviny z nich jednotky dobrovolných hasičů. Asistovaly a pomáhaly. V Ústeckém kraji mají dobrovolní hasiči vynikajícího starostu Pavla Doubravu, hasiče tělem i duší. Proto byl také u toho, když vedení kraje předávalo ocenění jednotkám, které reprezentovaly na soutěžích v minulém roce v mládežnických kategoriích i mezi dospělými. Z Teplicka to byli hasiči z Hostomic a Lhenic, z Děčínska z Velkého Šenova a z Litoměřicka z Hrobců.

 

Ústecký kraj každoročně materiálně podporuje jednotky dobrovolných hasičů a při slavnosti převzali ponorné čerpací agregáty hasiči z Rumburku, Brozan a Chuderova na Ústecku. Za další čtyři miliony korun dostanou další jednotky vybavení v průběhu roku. 

Mezi dobrovolnými hasiči najdeme řadu členů i sympatizantů KSČM, i řada zastupitelů zvolených za KSČM využívá u hasičů svůj volný čas. Například v Hostomicích to je rodina Fellerova, kde v tradici rodičů pokračuje Jaroslav Feller, ve Rtyni na Teplicku Antonín Veselý, Petr Kuchař, Miroslav Kriner a bystřanský místostarosta Antonín Kamenský. Na Mostecku je dlouholetým starostou dobrovolných hasičů v Janově Michal Huraj, svým náročným koníčkem žije, obětuje mu mnoho volného času.

 

V Chabařovicích na Ústecku pracuje s mládeží Libor Verner. V Touchovicích na Lounsku se Vladimír Holcr podílí i na pořádání hasičského dětského tábora a starostou hasičů v Malměřicích je starosta obce Václav Beneš. Stejně tomu je i v Lovečkovicích na Litoměřicku, kde je starostou Radek Černý. Zde dobrovolní hasiči nyní pomáhají s odklízením sněhu. A samozřejmě se nedá zapomenout na jejich pomoc při velkých povodních. 

Klub krajských zastupitelů KSČM si práce dobrovolných hasičů nesmírně váží, a pro jejich podporu vždy na jednání zastupitelstva hlasuje. 

 

Autor: Oldřich BUBENÍČEK, předseda Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Ústeckého krajeZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Zajímavý koníček, který je náročnou prací

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek