Zákony možná skončí u Ústavního soudu

04.11.2011 09:13

 

Zabránit obstrukcím, jimiž chce opozice alespoň oddálit přijetí tzv. reformních zákonů, se koalice rozhodla stůj co stůj, a to i za cenu porušení jednacího řádu sněmovny. Opozice se obrátí na Ústavní soud.

Koaliční poslanci si včera odhlasovali sloučení rozpravy k reformním vládním předlohám, které dolní komoře vrátil levicový Senát. Tím omezila dobu jejich projednávání. »Porušili jste zákon o jednacím řádu a ještě jste si zatleskali. Bravo vám!« řekl směrem ke koaličním poslancům po hlasování předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc již dříve uvedl, že ČSSD zváží ústavní stížnost pro porušení jednacího řádu.

»Jednací řád umožňuje sloučit rozpravu u bodů, které spolu souvisí. Diskutovat ale celou problematiku účelově jako blok, mi přijde zcela proti logice jednacího řádu a ta účelovost z toho kouká jako sláma z bot. Premiér i celá koalice by se měli pohybovat v rámci zákona, jinak riskují, že Ústavní soud dříve či později do toho procesu zasáhne. Taky by si měli uvědomit, že vytvářejí určité precedenty, které se ve chvíli, kdy budou v opozici oni, mohou otočit proti nim,« reagovala pro náš list odborná mluvčí KSČM pro legislativu Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Na ÚS se chce obrátit i nezařazený poslanec Stanislav Huml (zvolený za VV). Napadnout hodlá všechny zákony, které koalice ve sněmovně prosadí při nepřetržitých nočních jednáních. Upírání spánku je považováno za formu mučení a je podle mezinárodních dohod zakázáno, sdělil Huml.(jad, ku)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Zákony možná skončí u Ústavního soudu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek