Zamyšlení nad novoročním projevem prezidenta republiky.

12.01.2012 10:49

 

Tak jako  většina občanů i já jsem se zájmem vyslechl novoroční projev prezidenta republiky.

Jeho vyjádření o politických soubojích a různých nátlakových organizacích,za které si klidně můžeme  dosadit odbory,lékaře, pracovníky školství ,zemědělce,studenty,Ne základnám a mnoho dalších občanských iniciativ,které po celý rok  tu více či méně hlasitě upozorňovaly na problémy,které zmítaly naši společnost.To všechno jsou podle prezidenta nátlakové skupiny,které stále nechtějí pochopit,že nelze získávat na úkor druhých.Podle prezidenta neexistuje spravedlivější rozdělování bohatství země než právě nyní.Samozřejmě,panu prezidentovi končí mandát a možná hledá pro své politické ambice budoucí uplatnění.

Méně se prý dostávali ke slovu ti méně hlasití,podle prezidenta chudí,kteří nejsou schopni své požadavky prezentovat.Zapomněl však připomenout,že ne schopnost,ale důsledná informační blokáda byla pravou příčinou proč museli mlčet.

Co se ekonomiky týče lze s Klausem souhlasit,že jsme neuměli lépe reagovat na situaci v Evropě.Však také nebylo s kým a jak to vypadá,ještě dlouho,pokud tomu ony nátlakové skupiny nepomohou,nebude.Změna vládnutí je totiž jediným možným východiskem jak situaci řešit a to pan prezident přehlédl.

Vysoký stupeň nedůvěry vnáší do společnosti především nekompetentní vláda na jejíž složení se podepsal.To jak vypadá poslanecká sněmovna není vina voličů,ale těch,kteří téměř 20% občanů vůbec nerespektují.Doslova jim nasazují náhubky,podle Nečase zcela demokraticky.

Závidíme si.Čemu se pan prezident diví? Kdo by na jedné straně nezáviděl milionové výhody jedněch a bezpracné zisky druhých.Na druhé straně téměř milionová armáda nezaměstnaných a další statisíce s malými až podprůměrnými platy.Je snad normální,aby český občan jezdil nakupovat do Německa s několika násobně vyšší životní úrovní jen proto,že mu to vyjde levněji?

Že náš systém nefunguje má prezident pravdu,ale i na tom se i on vlastnoručně podepsal.Dluhy v dnešní společnosti jsou všude o tom nelze diskutovat.Ale kapitalistický ekonomický systém a v českém pojetí k tomu jinou alternativu nepřipouští.Dlužníkem od narození býti,toť náš cíl.

Požadavky změn jsou panem prezidentem také jinak chápány.My chceme spravedlivější rozdělování pro všechny,i pro ty potřebné.On zase prosazuje čím jsi  chudší,tím více plať. A to mají být změny do budoucna.

V závěru se pan prezident vyznamenal.Když vyslovil výzvu k podzimním volbám a podpořil propagaci těch pilných,pracovitých a nadaných lidí.Jako vystřižené  z filmového žurnálu.Snad ještě nezapomněl,kdo mu přispíval na studia. 

 

  Ostrava-Poruba  leden 2012                                                Václav Havel

                                                                                         předseda OKV4 Poruba