Zdravotnické odbory vyzvaly vládu k demisi

13.04.2011 07:06

Odborový svaz (OS) zdravotnictví a sociální péče ČR odmítá vládní zdravotnické a sociální reformy a v dopise vyzval k demisi premiéra i celý kabinet kvůli ztrátě důvěryhodnosti. Zároveň požaduje rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb.

Novinářům to po včerejším jednání Výkonné rady OS řekla předsedkyně Dagmar Žitníková.

V jejich prohlášení se uvádí, že na základě předložených návrhů reforem se odboráři rozhodli vyzvat vládu premiéra Petra Nečase k jejímu odstoupení. »Politické skandály posledních dnů a neuvěřitelné občanské, morální a zřejmě i právní selhání části členů kabinetu je v demokratické společnosti naprosto nepřípustným jevem, ze kterého je potřeba vyvodit osobní odpovědnost,« uvádí se dále. Podle zdravotnických odborářů se část členů vlády provinila proti slibu poslance a člena vlády. »Vláda, která nemá důvěru, nemá mandát, a OS považuje za nepřijatelné, aby při reformách rozhodovala o nevratných nebo těžce napravitelných změnách,« konstatují zdravotničtí odboráři s tím, že jako jediné možné řešení situace vidí v rozpuštění sněmovny a ve vypsání předčasných voleb.

Podle Žitníkové s reformou zdravotnictví, jak je navrhována, odbory zásadně nesouhlasí. Nesouhlasí s novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která podle odborů poškozuje pacienty. Odborům vadí zejm. to, že novela nedefinuje nárok pacienta na péči a není vůbec jasné, zda zůstane zachován současný rozsah péče, nebo budou vznikat ceníky, a nemocnice si budou konkurovat cenou. »Nikdo neví, kolik tedy budou platit pacienti,« konstatovala.

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Zdravotnické odbory vyzvaly vládu k demisi

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek