Zeptali jsme se Milady Halíkové - o městské polici v Havířově

10.02.2012 10:01

 

Na dotaz k práci městské policie odpovídá Milada Halíková (KSČM), místopředsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a členky Zastupitelstva města Havířova.


Uplynulo 20 let od vzniku Městské policie v Havířově. Čtyři roky z tohoto období jste jako primátorka statutárního města byla i její velitelkou. Jak hodnotíte její činnost?
 
Městská policie byla v Havířově založena jako jedna z prvních v republice. Logicky, protože nárůst kriminality byl u nás po roce 1989 skutečně velký a potřeba řešit bezpečnost občanů se stala velmi palčivým problémem. Kompetence městské policie jsou samozřejmě jiné než Policie ČR. Jenže musím konstatovat, že přebírá stále více úkolů a zákonná úprava za tímto vývojem pokulhává. Teď když se snižuje počet státních policistů, se nápor na městské strážníky při udržování veřejného pořádku naopak zvyšuje. Bezpečnostní situace se dále zhoršuje. Městská policie by proto neměla mít nikde pověst pouhých »nasazovatelů botiček«, naopak za nejdůležitější považuji práci pěších i motorizovaných hlídek při odrazování potenciálních pachatelů trestné činnosti. Do tzv. vyloučených oblastí chodí asistenti prevence kriminality, kteří se zaměřují především na mladistvé »partičky«. V preventivní činnosti bych mohla jmenovat mnoho tradičních akcí. Vlastně je mi líto, že mezi ně musí patřit třeba kurzy sebeobrany pro ženy, protože zejména starším spoluobčankám častěji hrozí přepadení.
 
Zajišťovat činnost městské policie je ovšem nákladné.
 

To připouštím, za 20 let Havířov vydal ze svého rozpočtu zhruba miliardu korun. Jistě si každý zastupitel i občan dovede představit za tyto peníze nějaké konkrétní akce či investice. A přitom městskou policii má většina měst. Čas od času se proto rozhoří debata, zda by neměla být jen jedna policie. Jenže Policie ČR, jak ukazuje současná politika vlády, se dostala do situace velkých rozpočtových škrtů a snižování početních stavů. Zatímco zastupitelstva, která jsou blíže občanům, vnímají bezpečnostní situaci na svém území citlivěji.

 

 

Autor: Marie KUDRNOVSKÁZdroj: Haló noviny

Diskusní téma: Zeptali jsme se Milady Halíkové - o městské polici v Havířově

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek