Žijeme v mafiánském státě, potvrzuje brněnská kauza

07.08.2011 07:01

 

Bebarová-Rujbrová: Nejde již o chybu jednotlivce, ale o totální selhání kontrolních i řídicích mechanismů, celého systému

Skupina kolem brněnských expolicistů zahlazovala kauzy a vydírala podnikatele plných 13 let. Zatím se ví o 17 případech, policisté nyní žádají veřejnost o další informace a hledají případné svědky.

Obviněno je zatím šest lidí. Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta včera vysvětlil, že dva ze členů skupiny vytipovávali podnikatele vyšetřované kvůli hospodářské trestné činnosti. Gang je pak údajně vydíral, zastrašoval, nebo jim za úplatu poskytoval části jejich spisů nebo informace o připravovaných policejních akcích. »Nabízeli jim možnost ovlivnění výsledků trestního řízení vůči jejich osobám,« uvedl Šlachta. Je proto možné, že policisté budou muset některé staré kauzy vyšetřované jejich stíhanými exkolegy znovu otevřít.

Mezi obviněnými je zatím jeden současný a tři bývalí policisté. Podle Šlachty tvořili tito lidé jádro skupiny. Skupina prý dokázala svoji činnost krýt 13 let proto, že jeden z jejích členů v té době pracoval na inspekci ministra vnitra. ÚOOZ spolu s inspekcí nadále prověřují, zda se na kriminalitě nepodílelo více policistů. Policisté podle šéfa ÚOOZ nadále prošetřují také to, zda se na činnosti skupiny nepodíleli i státní zástupci či soudci.

»Jde ale o fatální selhání kontrolních, ale i řídicích mechanismů. To, že se tato trestná činnost mohla dít tak dlouho a v takovém rozsahu, nasvědčuje, že jde o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a že můžeme být právem nazýváni mafiánským státem,« upozornila členka sněmovního bezpečnostního výboru, poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Základní chybu pak vidí především v tom, že politické klima v ČR takovouto činnost umožňuje. »Nejde již o chybu jednotlivce, ale o selhání celého systému,« varovala. »Řešení bych viděla především v důsledném odborném, a nikoliv politickém řízení policie. A odbourání všech lokálních místních vazeb. Které páchání trestné činnosti a krytí trestné činnosti ostatních umožňují,« nastínila poslankyně KSČM.

Policisté zadrželi šest členů skupiny v úterý. Ostravský soud na ně poté uvalil vazbu. Podezřelí čelí obvinění z vydírání, korupce a organizovaného zločinu. V případě odsouzení jim hrozí tresty v rozmezí od pěti do 12 let. Podle zdrojů blízkých vyšetřování je brněnská kauza svojí nebezpečností a rozsáhlostí srovnatelná se známým případem Berdychova gangu.

»To, že tento případ začal být vyšetřován, mě přesvědčuje, že jsou ještě policisté, kteří chtějí svůj stav očistit a chtějí, aby trestná činnost byla postihována,« uvedla Bebarová-Rujbrová. Doplnila ale, že doufá, že tento případ nebude jako mnoho jiných »zameten pod koberec«. Policie nyní vyzývá případné svědky, kteří by mohli pomoci při dalším vyšetřování případu, aby se obrátili na operační středisko inspekce na telefon 974839734.

Převzato z Haló novin

Diskusní téma: Žijeme v mafiánském státě, potvrzuje brněnská kauza

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek