Zloděj pouze křičí - chyťte zloděje!

14.11.2011 08:33

 

Podaří se minimalizovat korupci v české kotlině? Většinu občanů už přemohla skepse. Politické strany o boji s úplatky sice mluví, ale mnozí jejich klíčoví hráči nebetyčně bohatnou a zdaleka ne všechny příjmy umějí vysvětlit.

»V poslední době se tu vytváří systém, který vede k neodpovědnosti, politizaci veřejné správy a do toho přichází skepse, až cynismus veřejnosti,« prohlásil včera v Otázkách Václava Moravce v ČT David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International.

Tvrdí, že občané se dělí do tří skupin. První čekají, »kdy to praskne« a lidé vyjdou do ulic, pak jsou tu evolucionáři, věřící v nové strany - spasitele, a skupina těch nejskeptičtějších už má vše za ztracené.

Vicepremiérka a šéfka vládního protikorupčního výboru Karolína Peake (VV) slíbila, že vláda v polovině roku 2012 předloží změnu financování stran včetně volebních kampaní se stanovením stropu pro volební výdaje.

»Klíčová je otevřenost, která povede k veřejné kontrole,« míní Ondráčka. Nevěří však, že by se moc změnilo, kdyby partaje přišly o zdroj financování, kterým jsou firmy a podniky, jak navrhuje ČSSD. »Obcházelo by se to přes prostředníky,« uvedl.

Bez majetkových přiznání to nepůjde

»Současná prokorupční vláda neudělá s bojem proti korupci nic, jde jen o slova, činy jsou zcela odlišné. Prostě se naplňuje heslo ‚Zloděj křičí, chyťte zloděje‘. Pokud by vláda boj s korupcí myslela vážně, zavedla by jasná majetková přiznání.

A to nejen pro politiky a pro ty, kteří žijí z veřejných prostředků, ale začala by se starat o to, kde se určitý majetek vzal. Zda šlo o podivné privatizace, neoprávněné restituce nebo podvody ve veřejných soutěžích,« reagoval pro náš list předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Doufá, že už tentokrát ČSSD tváří v tvář současnému marasmu nezůstane jen u slov a nepodvede opět občany jako v roce 2005 a 2006.

Tehdy KSČM majetková přiznání dotlačila až do 3. čtení při projednávání ve sněmovně a ač bylo možné zákon při 111 hlasech schválit, i přehlasovat tehdy pravicový Senát, ČSSD ho pod vedením Jiřího Paroubka odmítla.

KSČM má zákon připravený a opět jej předloží, pokud současná předloha ČSSD bude neúspěšná.

V případě financování stran je situace obdobná. KSČM předložila zákon o financování politických stran a omezení nákladů na volební kampaně, ale koalice a část ČSSD ho odmítla už v prvém čtení.

Naštvaný Babiš na scéně

Emotivní vyjádření miliardáře, podnikatele Andreje Babiše v pořadu ČT asi mnohé překvapilo - už existují haldy papírů na to, jak bojovat s korupcí, hlavně z pera Topolánkovy a Nečasovy vlády (přiznal však, že patřil k příznivcům ODS).

MFF v Karlových Varech označil za české Palermo, kde se politici scházejí s kmotry, nejrozkrádanějším územím ČR je Praha a Peake by měla vystoupit z VV. Nic horšího tu prý od převratu nebylo - jde o stranu založenou na rozkrádání a vydírání.

Babiš, netající se chutí vstoupit do politiky, patrně zvedl ze židle hned několik politických garnitur: V ČR je to jedna velká zlodějna, korupce bujela a bují, prezident Václav Klaus zneužil revoluci a už je čas na změnu.

Vít Bárta prý šmíruje Kalouska i Nečase a patří do »Bohnic nebo do basy«. ČR označil za Absurdistán a Potěmkinovu vesnici, v níž všichni kradou a každá nová vláda je korupčnější než její předchůdkyně. Z jeho úst padala jména Gross, Dalík, Řebíček…

Za neštěstí by považoval, kdyby volby vyhrála ČSSD. Otázkou je, kdo by měl volit jeho, koho by reprezentoval a v čí prospěch jednal. Nechce se věřit, že by to byla většina společnosti, které Nečasova vláda stále utahuje oprátku.(ku)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Zloděj pouze křičí - chyťte zloděje!

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek