Změnu mohou přinést jen nové volby

28.06.2011 10:24

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa k jednání koalice.

Jednání vládní koalice se stává pro občany zcela nepřehledným. Je to nejspíše úmyslné. Věcná témata se dávno vytratila, a jediné, co zůstává srozumitelné, jsou z jedné strany ultimativní personální požadavky Věcí veřejných, a z druhé strany už trapná neústupnost ODS při ochraně svých zcela zdiskreditovaných ministrů. A žel, v závětří za touto clonou chystá ministr Kalousek další škrty.

 V neděli ODS a TOP 09 „bouchly“ do stolu a odmítly další jednání s VV. Je to skutečnost nebo jen hra? Osobně to nepřeceňuji. Je sice pravda, že požadavky VV, zejména personální, rostou spolu s tím, jak jim klesají voličské preference, a jen málokdo by neztratil trpělivost. Ale vládu stmeluje snaha udržet si moc a jistě ví, že voliči by ji dnes ze „Strakovky“ vymetli.

 ODS i TOP 09 zároveň dávají najevo, že hodlají ve vládě pokračovat. Počítají s tím, že si svou dosud fungující většinou ve sněmovně vynutí další škrty důležitých výdajů při projednávání státního rozpočtu na rok 2012. Počítají s tím, že své „reformy“, jimiž jako pijavice vysávají poslední zbytky aktiv českého státu a českých občanů, dotáhnou do konce.

 Silná slova z obou stran padala již dříve, a přesto se dosud vždy koalice dohodla. Myslím, že by bylo předčasné se radovat. Rozpad vlády nemusí znamenat rozpad koalice. Dokud budou VV svými hlasy vládu podporovat, tato jistě prokorupční, programem nelegitimní, ale všehoschopná a bezohledná vláda může dál pokračovat ve svém úsilí, jak dostat co nejvíce občanů v co nejkratší době na sociální dno společnosti.

 Jediné, co může situaci zásadně změnit, jsou nové volby. Na tomto stanovisku KSČM trvá.

 

 

Autor: Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a poslanec PČR
Zdroj: Mediální úsek ÚV KSČM

Diskusní téma: Změnu mohou přinést jen nové volby

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek