Vláda spáchala atentát na Českou republiku

24.05.2012 22:48

 

Vláda včera dala ránu do vazu celé ČR. V den, kdy zemědělci proti ní uspořádali masové blokády (informujeme na jiném místě), odhlasovala jim »na just« nejen zrušení zelené nafty, které posílá do kopru české zemědělství, ale zároveň i brutální zákony daňové a komplikující život živnostníkům.



Vláda schválila, že od příštího roku stoupne daň z přidané hodnoty (DPH) na 15 a 21 %.»Samozřejmě to znamená zdražování,« shrnul lakonicky hlavní důsledek tohoto kroku čerstvý místopředseda ÚV KSČM a senátní kandidát na Praze 8 Jiří Dolejš»Vítězoslavný tón premiéra a ministra financí není namístě. Marně se nás snaží přesvědčit, že tímto krokem zachránili rozpočet. Jednak část z výnosu z DPH do rozpočtu vůbec nepřiteče, protože bude muset sanovat důchodovou reformu, a jednak zdražení povede k nižší spotřebě, což v dalším kroku zasáhne zejména drobné podnikatele,« vysvětlil Dolejš. Podle něj je však zdaleka nejhorší, že vláda neopustila svou mechanistickou představu o správě státu. »Je to stále stejné – jen mechanické škrty, aniž by domýšleli, co to udělá s ekonomikou a sociálními systémy,« řekl Haló novinám Dolejš.
 
To však nebylo včera na vládě vše. Zejména na drobné podnikatele a živnostníky vláda nemilosrdně zaútočila omezením tzv. výdajových paušálů, které řada z nich využívá pro svou jednoduchost. Absolutní výše odpočtu bude omezena částkou 800 000 Kč, resp. 600 000 Kč. Osoby využívající paušály navíc nebudou moci uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manžela či manželku bez vlastních příjmů. Tento krok vlády Dolejš naprosto nechápe. »Vláda naprosto není schopna rozlišit drobné živnostníky a velké firmy, které fungují jako OSVČ. Na rozpočet to navíc nebude mít nejspíš žádný efekt, podnikatelé prostě využijí jen jiný druh odpočtu. Jediný rozdíl je, že přitom budou mít práci navíc – budou muset dokládat haldy účtenek. Jiný efekt to mít nebude,« demaskoval zoufale iracionální politiku Nečasova a Kalouskova kabinetu Dolejš.

 

Rozdivočelý kabinet však včera vypustil na nebohé Čechy i další hrůzu - návrh zákona o pojistném na důchodové spoření, který má umožnit zavedení druhého pilíře penzijní reformy. Uskutečnění druhého pilíře je již sice legislativně řešeno v zákonu o důchodovém spoření schváleném na konci r. 2011, nicméně způsob výběru pojistného na důchodové spoření a jeho správa je v těchto zákonech řešena nedostatečně a neúplně. Proto tento dodatečný zákon. Podle Dolejše je už toto flikování samo o sobě dostatečně výmluvné. Je dost dobře možné, že přistoupí-li občané k reformním návrhům zodpovědně a řádně si je prostudují, neprojeví o takovýto pochybný způsob spoření zájem. »To nic nemění na tom, že vyvádění peněz ze státního pilíře je velkou hrozbou, neboť oslabuje solidaritu v systému,« dodal Dolejš.

 

 

Autor: RedakceZdroj: Haló nov
Poznámka: Problematiky zvýšení DPH a dalších daní se podrobněji týká článek ZDE.
 

Diskusní téma: Vláda spáchala atentát na Českou republiku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek